Nieuws

Keniaanse ondernemers maken kennis met PlusPlus

Geschreven door Lars van Doremalen op 30 juli 2020

Er zijn veel ondernemers, gewapend met een business plan en op zoek naar kansen om hun bedrijf verder te laten groeien. Voor hen is dat het doel van SankAlp, een grote conferentie in Kenia waar impact investeerders en ondernemers elkaar ontmoeten. Dit jaar had ik de eer om, samen met mijn collega's van PlusPlus, hierbij aanwezig te zijn en PlusPlus te introduceren.

Er hing een geweldige positieve sfeer tijdens de conferentie, die in de laatste week van februari plaatsvond. Iedereen was sterk gemotiveerd om bij te dragen aan versterking van het MKB en zo impact te maken op allerlei fronten. En dat is precies wat ook PlusPlus wil. We waren hier niet voor niets gekomen!

De conferentie zelf, maar ook daarbuiten, was een geweldige gelegenheid voor ons om verschillende kleine en middelgrote agrarische ondernemers te ontmoeten. We hebben verschillende van deze bedrijven bezocht, varierend van aardappelverwerking, het produceren van kant-en-klare bonen voor lage-inkomens markten, en digitale kredietverstrekkers voor kleine boeren.

Ook tijdens de conferentie zelf hebben we met nog veel meer bedrijven kennis gemaakt, van innovaties om voedselhygiene op te lossen, om 10 tussenpersonen te vervangen door een digitale handelaar die betere prijzen biedt aan zowel boeren als klanten, of wat dacht je van een kleine ondernemer die echt coole hipster schoenen produceert uit afvalmaterialen in de sloppenwijken van Nairobi! Neem ook eens een kijkje bij hem of bestel zelfs een paar schoenen op https://re-afric.com/!

Het enthousiasme waarmee deze ondernemers hun bedrijf opbouwen tot een winstgevende onderneming en tegelijkertijd bijdragen aan meer werkgelegenheid, inkomsten en een beter bestaan voor tientallen anderen, is duidelijk zichtbaar. Sommigen richten zich op het maken van impact voor hun klanten, bijvoorbeeld met kant-en-klare bonen zodat minder gekookt hoeft te worden op schadelijke houtvuren in de sloppenwijken. Anderen focussen zich op boeren, door hen een combinatie van diensten en input producten te bieden waarmee zij hun opbrengsten en inkomen tot 100% kunnen verbeteren!

Het deed me alleen maar meer geloven in dit model: we moeten ondernemers in opkomende economieen helpen om het verschil te maken en kunnen dit doen via een professionele relatie, zonder dingen cadeau te doen.

Binnenkort kan jij dit mogelijk maken, met een kleine lening die steeds opnieuw kan worden geinvesteerd. Zo zie je direct de impact en gebruik je je geld als een geschenk dat blijft geven! Ben je geinteresseerd, schrijf je dan hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Bronnen:

https://www.staatvanhetmkb.nl/themadashboard/economisch-belang

The role of small and medium-sized enterprises in the Dutch economy: An analysis using an extended supply and use table

https://www.csis.org/analysis/new-missing-middle-development-finance

https://www.dalberg.com/our-ideas/closing-gaps-finance-pathways-serving-missing-middles

https://www.raflearning.org/post/inflection-point-unlocking-growth-the-era-farmer-finance