Nieuws

Zo investeren Jorg en Marjolein in gelijkheid

Wat inspireert mensen om te investeren in projecten van PlusPlus? We vroegen twee uitleners naar hun beweegredenen om te beleggen zonder financieel rendement.

 

Jorg Sunderman is 43 jaar en neemt na jarenlange ervaring bij beleggingshuis Robeco en veel reisuren een sabbatical. Hij zet zich graag in voor een eerlijke maatschappij.  “Ik zie dat op veel plekken in de wereld nog heel veel te doen is aan sociale zekerheid.”

Het steunen van een project bij PlusPlus is voor Jorg een investering in gelijkheid. “Ik zie het als een lening om iemand op weg te helpen. Zonder eigen gewin draag je bij aan het verkleinen van de ongelijkheid in de wereld.”

 

Bijdragen aan verbetering

Precies dat gevoel van concreet bij kunnen dragen aan de strijd tegen armoede, is ook voor Marjolein Deurvorst een belangrijke reden om enthousiast te zijn over PlusPlus. “Het eerste wat ik dacht toen ik van PlusPlus hoorde was: Wauw, hier pakken ze het echt bij de bron aan! Ik zie het als prachtig alternatief op de talloze goededoelenorganisaties die constant inspelen op de emotie. Beelden van uitgemergelde kindjes geven me vooral een machteloos gevoel, terwijl ik bij PlusPlus het gevoel krijg dat ik écht bijdraag aan verbetering.”

De 57-jarige apotheker vindt het prettig dat de lijn kort is naar de lener. “Het is heel mooi om de verhalen te lezen en zo het project te kunnen volgen. Het stukje sustainability spreekt me erg aan. Je ziet dat het duurzame economische verandering teweegbrengt.”

 

Langere termijn effect

Jorg benadrukt ook het ripple effect. “Heel concreet zie je waar je lening heengaat en wat voor impact het heeft, ook op de langere termijn. Er komt bedrijfsgroei, werkgelegenheid en betere voedselvoorziening. Op de lange duur kan het een sterke middenklasse creëren.”

Hij raakte geïnspireerd in Mumbai, India, waar hij drie jaar woonde en werkte. “Bezoekers leidde ik vaak rond in de sloppenwijken om te laten zien hoe mensen daar leven. Ik raakte betrokken bij een organisatie die voornamelijk meisjes basisonderwijs geeft en Engels leert, zodat ze bijvoorbeeld in een call center werk kunnen vinden en hopelijk ook hun toekomstige kinderen naar school kunnen sturen.

Dus niet een trucje doen, maar echt investeren in de toekomst. Dat vind ik sterk terug bij PlusPlus.”

 

Rendement speelt geen rol

Dat je bij deze investeringen geen rendement ontvangt, speelt voor beide uitleners geen rol. “Als vakidioot in de beleggingswereld denk je in eerste instantie niet aan beleggen zonder rendement”, vertelt Jorg. “Bij Robeco gaat het ook om duurzaam effect, maar financieel rendement kan daarvan niet losgekoppeld worden. Voor mij is het doel genoeg reden om mee te doen. Wij mogen ons als Nederlanders gelukkig prijzen en als ik eraan kan bijdragen om de wereld iets gelijker te maken, dan doe ik dat graag.”

“Natuurlijk zit er een risicootje aan”, voegt hij er nog aan toe. “Maar je geld op de bank laten staan heeft momenteel ook weinig zin. Wel zou ik aanraden om alleen geld uit te lenen wat je over hebt.”

Marjolein vindt het een mooi idee dat je het geld dat terugkomt weer kunt herinvesteren. “Ik steek het gewoon weer in een ander potje. Aardappels, cacao, bonen en noten. Verschillende producten in verschillende regio’s. Mooi toch?”

 

Collectief denken

Marjolein ziet wel voorzichtig een trend in collectief denken. “We hoeven niet op politieke oplossingen te wachten voor wereldproblemen. Als organisaties zoals PlusPlus kunnen opschalen met verduurzaming in het achterhoofd, kunnen we veel bereiken. Als individu begin je klein met een doel voor de lange termijn. Ik denk dat mensen wel gevoeliger worden om zo te denken. Ik hoor het ook van mijn 24-jarige dochter. Door de keuzes die je maakt, inspireer je anderen. En als iedereen meedoet, krijg je dat mooie sneeuwbaleffect. Gek gezegd misschien, maar het is net als met Corona. Alleen dan moet de R-waarde juist omhoog. Als één mens minimaal één ander, liefst meer, besmet met inspirerende collectiviteit, gaat het snel de goede kant op.”