Nieuws

Mijlpaal: ondernemers doen eerste terugbetalingen!

Keurig op tijd hebben onze allereerste ondernemers, Sereni Fries en POD Chocolate, deze week de eerste helft van hun lening terugbetaald. De ‘gift that keeps on giving’ is klaar om opnieuw impact te maken. Maar wat hebben deze eerste leningen opgeleverd?

 

Zekerheid in onzekere tijden

Het afgelopen halfjaar hebben de ondernemers het geld goed ingezet. Voor POD Chocolate in Indonesië maakte de lening hét verschil in een zeer moeilijke tijd. Door Corona kwam het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten voor Bali, vrijwel stil te liggen. Daarmee viel een belangrijke groep consumenten van chocola tijdelijk weg. Vanwege de onzekere situatie nam de Indonesische regering beperkende maatregelen voor essentiële voedselproducten. Bijvoorbeeld voor het kopen van suiker, de op een na belangrijkste grondstof voor chocola. Ineens kon POD geen chocola meer maken! Een productiestop zou betekenen dat ook de lokale boeren, die hun cacaobonen aan POD leveren, geen inkomsten meer hebben.

De lening via PlusPlus bood uitkomst. Dankzij deze lening kon POD de suiker in een grote hoeveelheid inkopen. Dat hadden ze zonder de lening niet kunnen doen. Zo konden ze toch chocola blijven produceren. De rest van de lening bood werkkapitaal in een tijd dat ze dat het hardst nodig hadden. Maar bovenal was het bedrijf blij met de betrokkenheid die PlusPlus investeerders met hun lening lieten zien:

Deze lening gaf ons motivatie en vertrouwen, door de wetenschap dat er aan de andere kant van de wereld honderden mensen zijn die, zelfs in een voor henzelf moeilijke tijd, bereid zijn om kleine bedrijven en gemeenschappen te helpen. Namens iedereen bij POD Chocolate en de gemeenschappen en boeren waarmee we werken: BEDANKT!”, aldus Toby Garret, directeur van POD Chocolate.  

 

Tevreden boeren

Ook in Kenia zorgde de lening aan aardappelverwerker Sereni Fries voor positieve effecten. Sereni heeft het geld onder andere gebruikt om aardappels in te kopen bij lokale boeren, die deze bron van inkomsten hard nodig hebben. Dankzij de lening konden de boeren direct uitbetaald worden. En daar zijn zij erg blij mee, zoals Walter Waweru vertelt in deze video.

 

Nóg meer impact

De eerste investeerders, die in augustus/september een lening aan deze 2 bedrijven gaven, hebben de helft van hun investering inmiddels ontvangen. Het geld staat veilig in hun wallet op Mijn PlusPlus, klaar om weer iets leuks mee te doen. Het opnieuw uitlenen en nóg meer verschil maken bijvoorbeeld!