Nieuws

Vrouwelijk ondernemerschap in de praktijk, een bezoek aan Kissima in Mali

Deze maand kreeg PlusPlus ondernemer Kissima Industries bezoek. Tijdens zijn reis naar West Afrika maakte Cordaid directeur Kees Zevenbergen tijd om langs te gaan bij het Malinese bedrijf van madame Assitan Keita. Het werd een interessant bezoek, waarin vrouwelijk ondernemerschap centraal stond.

 

Kissima Industries werd in 2004 opgericht door Assitan Keita. Zij zag kansen in de verwerking van woestijndadels, de vrucht van de Balanitesboom, ook wel ‘zeguene’ genoemd in Mali. Zeguene is populair vanwege de medicinale werking en zoetige smaak, maar ook door haar veelzijdigheid: van blad tot pit, alles kan gebruikt worden. Kissima koopt de woestijndadels rechtstreeks in bij vrouwencoöperaties en verwerkt ze tot verschillende producten: van zeep, snoep en thee tot chocola en plantaardige olie. Omdat de boom in drogere gebieden groeit, biedt hij mogelijkheden voor mensen die weinig andere bronnen van inkomsten hebben. In dit geval: voor 16.000 Malinese vrouwen.

Ondernemers in Mali kampen met belangrijke uitdagingen, zoals het ontbreken van informatie, van opleidingen en van toegang tot financiering. Voor vrouwelijke ondernemers zijn de uitdagingen nog vele malen groter. Helaas hebben vrouwen in Mali nog steeds te maken met veel sociale druk en zijn er weinig kansen voor hen. Maar ondanks de grote obstakels die ze steeds weer tegenkomen, kiezen vrouwen steeds vaker voor ondernemerschap.

“De eerste jaren waren erg lastig”, vertelt ook Assitan. Ze verdiende nauwelijks genoeg geld om het bedrijf open te houden. "Gelukkig was ik voor mijn levensonderhoud niet afhankelijk van het geld dat ik met het bedrijf verdiende. Ik had nog een andere bron van inkomsten en mijn familie was zeer behulpzaam", vertelt ze. Het was tot rond 2014 toen de dingen begonnen te veranderen voor haar bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf en inkomsten biedt aan 16.000 Malinese vrouwen.

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid, tevens medeoprichter van PlusPlus, steunt vrouwen en meisjes om hun positie en participatie in de maatschappij te verbeteren. Kissima ontving van Cordaid’s investeringsfonds (CIM BV) een kapitaalinvestering om hun apparatuur te vernieuwen om de productie op te schalen, terwijl de leningen van PlusPlus’ investeerders het werkkapitaal biedt om nog meer woestijndadels bij de vrouwen coöperaties in te kopen. Zo ontstaan nieuwe kansen voor vrouwelijke ondernemers in Mali.