Nieuws

Deze bedrijven zijn dit jaar gegroeid

Geschreven door Michelle Schouwenburg op 20 december 2021

In 2021 hebben achttien ondernemers leningen ontvangen van PlusPlus investeerders. Achttien verschillende bedrijven, in verschillende landen, die in elk geval 1 ding gemeen hebben: Dankzij PlusPlus konden zij groeien! Wat hebben zij gedaan met die leningen en wat heeft dat tot nu toe opgeleverd? Hier een paar voorbeelden...

 

Koffiecoöperatie verkoopt klimaat-slimme stekjes

Op de foto zie je enkele leden van Las Rosas, een Colombiaanse koffiecoöperatie voor vrouwen. Ze zijn stekjes aan het kweken van een nieuwe koffieplant, die zij dankzij de lening van PlusPlus konden aanschaffen. Deze plant is een stuk sterker dan andere koffieplanten en heeft daarom veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de koffieboeren, die zo minder onkosten hebben. Om deze klimaatbestendiger plant aan hun leden te kunnen bieden was een lening nodig, wat niet eenvoudig te regelen is voor een boerencoöperatie. Op PlusPlus.nl werd de lening van 10.000 euro in recordtijd bijeengebracht door investeerders.

 

Vrachtbromfietsen voor jonge ondernemers

Misschien herinner je je de cacao-ondernemers in Ghana: Blessed Kay & Kay, Y-Piesie, Trustworthy, Ibakaric en Okyeso? Deze ondernemende jongeren zijn getraind in een opleidingsprogramma van PlusPlus oprichter Solidaridad. Jongeren werden daarin opgeleid tot cacaoboer of tot –ondernemer en leerden hoe ze met moderne technieken de cacaoproductie kunnen verbeteren. Na het afronden van hun opleiding begonnen verschillende jongeren een eigen bedrijfje, waarmee ze hun kennis en dienstverlening aanbieden aan andere cacaoboeren.

De 5 meest succesvolle van deze ondernemers zagen in PlusPlus een kans om hun bedrijf te laten groeien en vroegen een lening aan. Daarmee kochten ze nieuwe gereedschappen, een extra vrachtbromfiets en konden ze andere jongeren in dienst nemen. Op die manier kan hun bedrijf meer cacaoboeren te bedienen, die dankzij deze diensten een betere oogst hebben. Inmiddels hebben alle 5 de ondernemers het eerste deel van hun lening terugbetaald aan de deelnemers van PlusPlus.

 

Een boost voor de ananasketen

Het afgelopen jaar gaf PlusPlus de biologische ananassector in Benin een boost door te investeren in zowel productie als verwerking. In Benin zijn de boeren van coöperatie RéPAB de enigen die biologisch gecertificeerde ananas verbouwen. Bij de coöperatie zijn 1.600 boeren aangesloten, die door RéPAB worden getraind in biologische landbouwtechnieken. Dankzij de leningen van PlusPlus investeerders kon RéPAB meer ananassen opkopen van hun leden. Tegen een eerlijke prijs, waardoor de inkomsten van deze boeren verbeterde.

RéPAB verkoopt die ananassen door aan verwerkingsbedrijven, waaronder Divine Industries dat er sap van maakt. Ook Divine ontving leningen via PlusPlus, waarmee zij 3 machines aangeschaft hebben: één machine die de ananas vermaalt en het sap eruit haalt, een pasteurisator die het sap verhit om bacteriën te doden, en een koker. Directeur Antoinette Abbey laat weten erg blij te zijn met hun nieuwe apparatuur. ‘Deze machines zorgen ervoor dat we minder tijd nodig hebben om dezelfde hoeveelheid sap te verwerken. We kunnen onze productie dus verhogen.’ En dat betekent dat ze meer ananassen nodig hebben om te verwerken. Goed nieuws dus ook voor de boeren van RéPAB!

 

Eerlijke chocola smaakte beter

Het Indonesische bedrijf POD Chocolate op Bali maakt luxe chocolade. De cacao en suiker kopen ze in bij Balinese boeren, die er een goede prijs voor krijgen. Inmiddels heeft Pod meerdere leningen ontvangen via PlusPlus en twee ervan zijn zelfs al volledig terugbetaald. Met de eerste lening kon het bedrijf meer grondstoffen inkopen, terwijl de 2e lening is gebruikt om een nieuwe verwerkingsmachine te kopen, die het productieproces versnelt.

 

Prachtige resultaten!

Maar ook onze andere ondernemers hebben dankzij PlusPlus in hun bedrijf kunnen investeren en uitbreiden. In totaal gingen dankzij PlusPlus investeerders meer dan 8.700 boerengezinnen er qua inkomsten op vooruit, konden bijna 4.000 boeren hun gewassen duurzamer gaan verbouwen en ontstonden er 87 nieuwe banen. Kortom, in 2021 hebben we samen voor prachtige resultaten gezorgd! Laat het nieuwe jaar maar komen, wij zijn er helemaal klaar voor...