Nieuws

"Meer volume betekent meer impact." Een grote kans voor kleine aardappelboeren in Kenia

Geschreven door Hazal Altunal op 19 mei 2022

Humphrey Mburu, de directeur en oprichter van de Keniaanse onderneming Sereni Fries was één van de allereerste ondernemers op PlusPlus.nl. Tijdens een interview in mei 2022 legde hij uit dat ze dankzij de PlusPlus-leningen de afgelopen anderhalf jaar konden opschalen. Nu staan ze op het punt om PlusPlus te ontgroeien. En dat is goed nieuws.

 

Humphrey richtte Sereni Fries op in 2012. Voordat hij ondernemer werd, werkte Humphrey bij een bank. Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Nairobi met een Bachelor in Arts, Economie en Sociologie, en heeft ook boekhouding gestudeerd. Humphrey is erg goed met cijfers, wat volgens hem een positief effect heeft op het succes van het bedrijf. 

Momenteel is Sereni Fries bezig met een nieuwe lijn van diepgevroren aardappelproducten, waarmee ze een geheel nieuwe markt kunnen betreden. Ze groeien bijna exponentieel, met een opmerkelijke impact op de lokale economie waar duizenden boeren van profiteren, en staan op het punt een grote overeenkomst af te sluiten met de Keniaanse Kentucky Fried Chicken. 

 

Dit is geweldig nieuws! Kunt u ons vertellen over deze belangrijke deal?

Humphrey: "We zijn al een tijd je in gesprek met KFC-franchises in Kenia en we hebben inmiddels een intentieverklaring getekend om hun leverancier van diepvriesfriet te worden. In eerste instantie leek dit teveel van ons te vragen, omdat de standaard die zij eisen hoog is. Het zou ons veel tijd kosten om aan die eisen te voldoen," zegt Humphrey. "KFC importeert grote hoeveelheden aardappelproducten, maar er zijn in Kenia zelf ook heel veel kleine aardappelboeren die aan hen zouden kunnen leveren. Door onze directe link met de boeren kan Sereni Fries daarvoor zorgen. Dus kwamen ze bij ons terug en stemden ermee in dat ze ons zouden helpen met de nieuwe uitdagingen waar we voor stonden.  

We werkten aan het product en uiteindelijk waren we het erover eens dat het genoeg is voor massaproductie. Daarbij kunnen we ook onze machines gebruiken die we voorheen voor chips gebruikten, met toevoeging van enkele onderdelen, zoals koelapparatuur en een olieverwijderaar, om de capaciteit te verhogen om aan de vraag van KFC te voldoen. Wij bestelden deze apparatuur in China en na een bezoek aan onze fabriek in april werd alles goedgekeurd. Je hebt betere en grotere apparatuur nodig om een grotere impact te maken."

 

Over impact gesproken, kunt u kort uitleggen welke vooruitgang Sereni heeft geboekt voor de boeren waar u de afgelopen anderhalf jaar mee samenwerkte?

"Op dit moment kopen we in bij ongeveer 2.000 boeren, en we zijn nieuwe programma's gestart. Normaal gesproken omvat dit trainingen en demonstraties aan de boeren, die we vervolgens proberen aan boord te krijgen als directe leveranciers. Het is voor ons heel interessant geweest om het groeiproces van de boeren in dit gebied te zien en te zien zij vertrouwen kregen in ons bedrijfsmodel.

Toen Sereni Fries net begon, kochten we de aardappelen op de lokale markt. In die tijd was er een systeem dat gebaseerd was op een tussenhandelaar, die tussen de boeren en de koper in stond. De tussenpersoon bepaalde alles en dat veroorzaakte veel problemen. We hadden geen enkele invloed op de prijzen. Daarom heb ik in 2014 besloten om rechtstreeks naar de boeren te stappen.

In het begin waren er maar heel weinig boeren geïnteresseerd. Maar in de loop der jaren wilden steeds meer boeren met ons samenwerken, omdat wij een voordeliger businessmodel bieden door het product rechtstreeks van de boer te kopen en niet via de tussenhandelaar. Onze prijzen zijn beter dan wat de tussenhandelaar biedt. De kwaliteit en het volume van hun aardappelen zijn ook veel hoger dankzij de extra trainingen.

Een ander voordeel - en met grote impact - is dat Sereni de boeren al binnen 15 dagen na levering betaalt. Voorheen duurde het bijna 45 dagen voor de boeren hun geld kregen, dus voor de boeren is het een groot voordeel dat ze zo veel sneller uitbetaald worden." 

 

Wat zijn jullie korte termijn en lange termijn plannen?

Sereni Fries wil meer boeren laten profiteren, maar liep tegen zijn eigen beperkingen aan. "De capaciteit van onze fabriek was niet erg groot. Met onze oorspronkelijke productielijn hadden we ons maximum bereikt. Om bij meer boeren te kunnen inkopen - en meer impact te creëren - hadden we een nieuwe marktstrategie nodig. Deze deal biedt ons die.

We verwachten dat we binnen nu en 6 maanden klaar zullen zijn voor deze nieuwe productlijn en ons groeiplan in gang is gezet. Om te zorgen dat we dan over voldoende grondstoffen beschikken, willen we met 80 nieuwe boeren per maand gaan samenwerken. Dat betekent 480 extra boeren in slechts één seizoen en bijna 1.000 nieuwe boeren in een jaar tijd."

De diepvriesfriet die KFC gebruikt, wordt momenteel geïmporteerd uit andere landen. Gemiddeld importeert Kenia elke maand 500 ton diepgevroren aardappelproducten. KFC's voornemen om dit lokaal te gaan inkopen is een zeer spannende kans voor Sereni en voor vele kleine boeren. "Voor de korte termijn staan we op het punt onze capaciteit te verhogen van 300 kg per uur naar 4 ton om aan de marktvraag te voldoen. Op de lange termijn hebben we een ideale, geautomatiseerde fabriek nodig voor de productie van diepvriesfriet." 

 

Waarom dan toch een nieuwe lening aanvragen bij PlusPlus?

"Om te groeien is werkkapitaal nodig. We houden rekening met een groei van 250%. Daarvoor hebben we meer aardappelen nodig. Dat is de belangrijkste reden waarom we nog een lening aanvragen. Meer aardappelen betekent ook meer verpakkingsmateriaal, maar ook meer stroom voor de verwerking. En we gebruiken meer frituurolie, die onlangs overal ter wereld extreem in prijs is gestegen", aldus de CEO van Sereni. "Voordat we gaan groeien zijn er extra uitgaven. Daarom hebben we nog steeds de steun nodig van de investeerders van PlusPlus, om de nieuwe uitdagingen waar we voor staan aan te kunnen gaan en kunnen groeien. Uiteindelijk zullen deze leningen ons helpen om meer boeren te bereiken terwijl we deze kansrijke nieuwe markt betreden, die enorme kansen biedt voor nog meer boeren." 

Voor meer informatie over Sereni Fries, klik hier.