Nieuws

"Met het extra inkomen kan ik me een beter leven voor mijn gezin veroorloven"

Geschreven door Michelle Schouwenburg op 7 september 2022

Maak kennis met Lydia, een Oegandese boerin en Commission Agent van PlusPlus ondernemer AgriNet. Lydia verbouwt al vele jaren maïs. Maar pas toen ze begon te werken met AgriNet werd ze succesvol, en kon ze in het levensonderhoud van haar gezin voorzien. Hier deelt ze haar verhaal. 

 

"Ik ben Lydia Achieng, 27 jaar oud en afkomstig uit Osukuru subcounty, Kayoro village in Tororo district. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, een jongen en een meisje, respectievelijk 10 en 8 jaar oud," stelt Lydia zichzelf voor. "Ik begon met AgriNet te werken als boer die maïs en sojabonen verbouwde. Later werd ik zelfs door AgriNet geworven als Commission Agent om de producten van boeren in te zamelen", zegt ze.

 

Marktkans

AgriNet is een Oegandese sociale onderneming die oorspronkelijk is opgericht om diensten te verlenen aan kleine boeren en zo hun landbouw praktijken te verbeteren. Met behulp van mobiele telefoons adviseren ze boeren over de beste tijd om te zaaien, te bemesten en te oogsten, om zo hun opbrengst te verbeteren. Terwijl ze met deze boeren werkten, zag AgriNet een marktkans in de groeiende vraag naar veevoer in Oeganda en Kenia. Het bedrijf begon maïs en sojabonen van de boeren te kopen om te verwerken tot veevoer. Inmiddels werkt AgriNet met 20.000 boeren, van wie ze hun producten kopen tegen een eerlijke prijs. Ze geven ook nog steeds technisch advies aan boeren. AgriNet werkt samen met BID Capital Partners, dat het bedrijf adviseert.

 

Betere prijzen en hogere opbrengsten

"Voordat ik samenwerkte met AgriNet oogstte ik zo'n 200-300 kg maïs per hectare", herinnert Lydia zich. "Maar omdat ik een kleinschalige boer was, moest ik mijn oogst vaak voor lage prijzen aan tussenhandelaren verkopen. Deze prijzen waren zo laag dat de totale opbrengst van mijn oogst niet eens voldoende was om de schoolkosten voor mijn kinderen te betalen. Omdat ik zo weinig geld verdiende, kon ik het me ook niet veroorloven om goede kwaliteit input te kopen, zoals zaden en kunstmest. Hierdoor bleven mijn oogsten klein", zegt Lydia.

Toen ze ging samen te werken met AgriNet, kreeg Lydia betere prijzen voor haar producten. "Per kilogram bood AgriNet 100-200 Oegandese shilling (UGX) meer dan de tussenhandelaren deden. Bovendien gaf AgriNet mij toegang tot zaden en kunstmest van hoge kwaliteit, waardoor mijn oogsten stegen tot 500-600 kg maïs per acre.” Het dubbele van wat ze voorheen produceerde.  

 

Anderen helpen

"Door mijn partnerschap met AgriNet kreeg ik training over de juiste landbouwmethodes en mijn kennis groeide zo sterk dat ik ook andere boeren begon te helpen. Op basis hiervan werd ik aangenomen als Commission Agent voor AgriNet." Als Commission Agent helpt Lydia nu andere boeren om ook voor AgriNet te produceren. Ze mobiliseert de boeren, geeft hen training en organiseert na de oogst de inzameling van hun producten (maïs en soja). Ze zorgt er ook voor dat de boeren de juiste informatie op het juiste moment ontvangen, controleert de kwaliteit en kwantiteit van hun producten en zorgt ervoor dat ze betaald worden. Voor dit werk krijgt ze een commissie (honorarium) als vergoeding.

 

Betere kwaliteit van leven

"Ik kreeg UGX 2.250.000 om anderhalve ton sojabonen in bulk te verhandelen tegen UGX 1.500 per kg, met een commissie van UGX 50 per kilo. Hiermee kon ik op één dag 100.000 UGX verdienen, iets wat ik als boer nooit had kunnen bereiken”. Sindsdien hebben zij en haar man het extra inkomen gebruikt om een hectare sojabonen te planten, wat hen UGX 900.000 per seizoen oplevert en hun gezinsinkomen aanvult. "Dankzij ons partnerschap met AgriNet hebben we altijd een markt om onze producten te verkopen. Het extra inkomen heeft ons in staat gesteld om een beter leven voor mij en mijn familie te veroorloven. Ik kan mijn kinderen naar betere scholen sturen om een mooie toekomst te verzekeren!"  

Je kunt nu 700 andere Oegandese boeren zoals Lydia een handje helpen met een lening bij AgriNet. Klik hier voor meer informatie.