Y-Piesie

Y-Piesie Agrochemical & Farm Services (hierna: Y-Piesie) verleent diensten aan cacaoboeren in de Ashanti regio in Ghana. In dit gebied wordt veel cacao geproduceerd, veelal door oudere boeren die een stuk grond hebben van minder dan twee hectare. Y-Piesie ziet dat de oudere boeren hun land niet met de beste technieken bewerken, dat ze door hun hoge leeftijd minder productief zijn en geen toegang hebben tot financiering en goed opgeleide arbeiders. Daarom biedt Y-Piesie diensten aan zoals:

  • Snoeien met behulp van gemechaniseerde snoeischaren. Door de zijtakken te kappen van een cacaoboom groeien er meer bonen aan. Bovendien zorgt snoeien voor een beter microklimaat, doordat de wind beter tussen de bomen waait. Dit voorkomt ziektes.
  • Sproeien met bestrijdingsmiddelen en onkruid wieden. Deze diensten voorkomen dat boeren schadelijke middelen op een verkeerde manier gebruiken om onkruid en ziektes tegen te gaan.
  • Kunstmatige bestuiving van de cacaobloesem. Normaal gesproken gebeurt deze bestuiving door insecten. Door de natuur een handje te helpen, stijgt de productie van de plantage.

Deze diensten aan boeren worden op kredietbasis verleend. De boeren betalen Y-Piesie ná de oogst terug. Boeren kunnen kiezen voor incidentele dienstverlening of een meerjarig onderhoudscontract. Door een meerjarige samenwerking aan te gaan is Y-Piesie beter in staat om de productie van de plantage te verhogen. Het bedrijf verzorgt alle landbouwbenodigdheden, zoals kunstmest en snoeimachines, waardoor het onderhoud de boer minder geld kost. Zo levert een meerjarig contract het meest op voor zowel de boer als Y-Piesie.  

Y-Piesie bedient boeren in de regio ook met het verkopen van agro-input zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Y-Piesie beschikt bovendien over een vrachtbromfiets, die erg geschikt is voor de slechte wegen op het platteland. Daarmee kunnen ze meer boeren bereiken.

Y-Piesie oprichter Evan Essels is opgeleid in de MASO Academy van PlusPlus-partner Solidaridad. Dit programma biedt opleidingen voor jongeren op het platteland, waarbij ze leerden om op duurzame en meer efficiëntie wijze cacao te telen. Een deel van de afgestudeerden zijn een eigen plantage gestart, anderen werken als dienstverlenende ondernemers zoals Y-Piesie. De meest succesvolle bedrijven komen in aanmerking voor een lening op PlusPlus.

Algemene informatie

LeningnemerY-Piesie Agro Chemical & Farm Services Limited
LandGhana
HoofdkantoorSubriso, Adansi South District
Websitehttps://www.plusplus.nl
Opgericht22 januari 2021
Actief op PlusPlus sinds19 maart 2021

Financiële informatie per 2020-12-31

Totale bezittingen€6.890
Omzet€8.507
Eigen Vermogen / Totaal vermogen36,00%
Liquiditeit183,00%

Over Ghana

Ghana geldt al jaren als een van de stabielere landen in West-Afrika, zowel op economisch als politiek gebied. Het inkomen per hoofd van de bevolking ligt dan ook hoger dan in de omringende landen. Tot 2010 kwam Ghana vooral aan harde valuta door de export van goud en cacao. Ook hout, diamanten, bauxiet en mangaan vinden hun weg naar het buitenland. De landbouw blijft vooralsnog ook belangrijk voor het land. De zelfvoorzienende landbouw is goed voor zo'n 35 procent van het BBP en biedt werk aan ongeveer 75 procent van de arbeidsbevolking. De industrie bedient voornamelijk de thuismarkt van 24 miljoen inwoners die gemiddeld zo’n 700 dollar per persoon hebben te besteden. Ook de vele Ghanezen die in het buitenland wonen, vormen een belangrijke economische factor voor het land. Er is een sterke binding met Nederland dat in ieder geval tot 2008 de belangrijkste exportpartner van Ghana was.

Laatst gefinancierde project

Y-Piesie

Met een lening van 10.000 euro kan Y-Piesie een extra vrachtbromfiets, snoeimachines en nevelsproeiers kopen en drie nieuwe medewerkers aannemen. Dit verhoogt de productiviteit. Bovendien zorgt het werkkapitaal ervoor dat ze de diensten op krediet kunnen verlenen aan 143 cacaoboeren in de omgeving. De boeren kunnen zo meer cacao produceren op hetzelfde stuk grond, waardoor ze een hogere opbrengst realiseren.

  • 3 nieuwe banen
  • 143 mensen bereikt
Y-Piesie
Ondernemer
€10.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 15 dagen op 18 mei 2021.