Exotic

Exotic is een Keniaans bedrijf dat macadamianoten verwerkt en exporteert. In Europa, China en de Verenigde Staten is veel vraag naar macadamianoten en Exotic speelt daar op in met hun macadamia’s van hoge kwaliteit. Die noten kopen ze in bij 1.693 boeren. Om de hoge kwaliteit te waarborgen worden die boeren door het bedrijf getraind en voorzien van adviezen. Na de oogst gaan de noten naar de fabriek waar ze gesorteerd, bewerkt en verpakt worden, waarna de macadamia’s geëxporteerd worden.

Exotic heeft 175 medewerkers. Het sorteren van de noten wordt voornamelijk door vrouwen gedaan, die 80% van het personeel vormen, en ook veel jongeren (75% van het personeel) vinden bij Exotic een baan.  Exotic zorgt goed voor haar medewerkers. Naast hun salaris krijgen ze goede arbeidsvoorwaarden en het bedrijf verzorgt ook allerlei trainingen die hun vaardigheden vergroten, maar ook hun kennis over bijvoorbeeld gezondheid, goede voeding en het omgaan met geld. Daarnaast heeft Exotic een programma (SACCO) waar werknemers kunnen sparen en kleine leningen kunnen krijgen.

Ook de boeren waar de noten worden ingekocht zijn blij met de samenwerking met Exotic, die hen helpt om hun oogst te verbeteren. Exotic voorziet de boeren van nieuwe stekjes, geeft trainingen in betere landbouwtechnieken en biedt advies over bijvoorbeeld het verbeteren van de vruchtbaarheid van hun grond. Na de oogst worden de noten ingezameld op centrale punten en krijgen de boeren meteen uitbetaald. Exotic betaalt de boeren een hogere prijs dan anderen, wat zorgt voor loyaliteit aan het bedrijf.

Exotic wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te recyclen, nieuwe bomen te planten en gebruik van hernieuwbare energie. Zo gebruiken ze niet alleen zonne-energie voor het productieproces maar wordt ook energie gehaald uit de schillen van de noten, als brandstof voor de boilers. Dit zorgt voor minder afval en verlaagt hun CO2-voetafdruk met 20%.

Algemene informatie

LeningnemerExotic EPZ LTD
LandKenia
HoofdkantoorNairobi
Websitehttps://www.exoticepz.co.ke/
Opgericht 1 januari 0002
Actief op PlusPlus sinds14 februari 2022

Financiële informatie per 2021-12-31

Totale bezittingen€1.813.395
Omzet€897.327
Eigen Vermogen / Totaal vermogen26,00%
Liquiditeit175,00%

Over Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties. Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven. Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de industrie en de dienstverlening, waaronder de financiële sector. Ook de toenemende export van onder meer thee en bloemen zorgt voor instroom van buitenlandse valuta.

Laatst gefinancierde project

Exotic 2

Jane maakt met haar bedrijf voor veel mensen verschil. Voor de vrouwen en jongeren die er werk vinden, en voor de boeren bij wie ze macadamianoten inkoopt. Met deze lening van 25.000 euro kan Exotic meer noten inkopen en nóg meer verschil maken.

  • 2 nieuwe banen
  • 129 mensen bereikt
Exotic
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 46 dagen op 19 april 2022.