Zeas Apicola

Aurora Zeas is een ambitieuze vrouw uit Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Als directeur en mede-eigenaar van bijenteeltbedrijf Zeas Apicola handelt zij samen met haar twee broers in honing. Na enkele moeilijke jaren door de politieke crisis en de pandemie, zit haar bedrijf nu goed in de lift en heeft ze plannen om uit te breiden.

Het succesverhaal van dit familiebedrijf is begonnen met een hobby. In 2004 had de familie Zeas 5 bijenkorven die honing produceerden voor eigen consumptie. Omdat de bijen erg productief bleken, gingen ze de extra honing verkopen. Al snel zag Aurora meer handelsmogelijkheden in het natuurproduct. In 2012 begonnen ze de honing zelf te verwerken en in 2017 werd Zeas Apicola formeel als familiebedrijf geregistreerd. Het bedrijf brengt haar honing en honingproducten op de markt onder de merknaam BiiBii.

Inmiddels koopt Zeas Apicola honing in bij 130 kleine bijenhouders en is het merk Biibii uitgebreid met een mooie honingproductenlijn. Deze omvat honing in 7 verschillende smaken, hoestsiropen, stuifmeelkorrels en cosmeticaproducten zoals zeep en olie. De meeste inkomsten komen nu van de medicinale producten en de consumptiehoning. Het bedrijf heeft ISO 901, HACCP & GMP certificaten. De belangrijkste verkooppunten zijn de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de lokale supermarktketen La Colonia. Aurora wil graag meer doen met de pure Nicaraguaanse honing en zich ook gaan richten op de horecasector. Daarvoor heeft ze werkkapitaal nodig om meer honing in te kunnen kopen bij de bijenhouders. 

Algemene informatie

LeningnemerZeas Apicola, Sociedad Anonima
LandNicaragua
HoofdkantoorManagua
Websitehttps://www.biibii.mobi/
Opgericht 5 augustus 2020
Actief op PlusPlus sinds15 maart 2022

Financiële informatie per 2022-03-01

Totale bezittingen€190.231
Omzet€208.721
Eigen Vermogen / Totaal vermogen77,00%
Liquiditeit213,00%

Over Nicaragua

Nicaragua is het grootste land in Centraal-Amerika. Het wordt begrensd door Honduras in het noordwesten, het Caribisch gebied in het oosten, Costa Rica in het zuiden en de Stille Oceaan in het zuidwesten. Managua is de hoofdstad en is ook de op twee na grootste stad in Midden-Amerika, na Tegucigalpa en Guatemala-Stad. De multi-etnische bevolking van zes miljoen bestaat uit mensen van inheemse, Europese, Afrikaanse en Aziatische afkomst. De voertaal is Spaans. Inheemse stammen aan de Mosquito Coast spreken hun eigen taal en Engels. De biologische diversiteit, het warme tropische klimaat en de actieve vulkanen maken Nicaragua tot een steeds populairdere toeristische bestemming. Maar armoede viert helaas nog altijd hoogtij.

Laatst gefinancierde project

Zeas Apicola

Maak kennis met de familie Zeas. Met hun honingbedrijf bieden zij inkomsten voor 130 bijenhouders in Nicaragua. Hun pure honing is gezond en 100% natuurlijk. Bovendien zijn bijenkolonies goed voor het kwetsbare ecosysteem omdat ze voor bestuiving zorgen. En dat zorgt er weer voor dat gewassen meer vruchten dragen. Zo draagt een investering in bijen bij aan voedselzekerheid, biodiversiteit en armoedebestrijding. Met deze lening kan Zeas Apicola honing inkopen bij zes nieuwe imkers en hun bezige bijen.

  • 3 nieuwe banen
  • 6 mensen bereikt
Zeas Apicola
Ondernemer
€20.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 48 dagen op 22 januari 2023.