Sereni Fries

Sereni Fries Ltd. is een aardappelverwerkingsbedrijf in Kenia, opgericht in 2015 en inmiddels met 49 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. In Nakuru heeft Sereni onlangs geïnvesteerd in een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, met hulp van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sereni verwerkt de aardappelen tot verse aardappelproducten of chips. De verse aardappelproducten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru.

Sereni verwerkt jaarlijks ongeveer 1.200 ton aardappelen afkomstig van ongeveer 500 kleinschalige boeren. Door de nieuwe opslagfaciliteit kunnen in het hoogseizoen aardappelen worden opgeslagen en het hele jaar worden doorverkocht. Het bedrijf heeft daarmee de capaciteit om jaarlijk 3.000 ton aardappelen te verwerken waarvoor een netwerk van 2.500 boeren nodig is. De opslagfaciliteit geeft kleinschalige aardappelboeren bovendien meer inkomenszekerheid. Sereni heeft de ambitie om verder op te schalen en de komende twee jaar nog bij 2.000 extra aardappelboeren in te kopen. 

Sereni is van plan nog meer te investeren in de capaciteitsontwikkeling van kleinschalige boeren om de kwaliteit van de aardappelen duurzaam te verbeteren. Op dit moment heeft het bedrijf 2 agronomen in dienst die de boeren begeleiden bij hun in de aardappelproductie. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni is van plan om nog 6 landbouwkundigen in dienst te nemen als het bedrijf verder opschaalt en het netwerk van lokale boeren verder groeit. 

Algemene informatie

LeningnemerSereni Fries LTD
LandKenia
HoofdkantoorNairobi
Websitehttp://www.serenifries.co.ke/
Opgericht 1 januari 2010
Actief op PlusPlus sinds 1 juli 2020

Download kredietanalyse

Financiële informatie per 2020-12-31

Totale bezittingen€362.884
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,00%
Liquiditeit157,00%

Over Kenia

Kenia is het financiële centrum van Oost-Afrika met de grootste economie, het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking en de beste infrastructuur. Mede door de gunstige ligging aan de kust vormt het land ook het regionale handelscentrum. Kenianen zijn vergeleken met de bevolking in hun buurlanden, met wie ze een douane-unie vormen, hoog opgeleid. Er is sprake van een vrije markt en weinig import- en exportrestricties. Dit alles maakt het land na Zuid-Afrika de belangrijkste vestigingsplek in Afrika voor buitenlandse bedrijven. Belangrijke sectoren zijn de landbouw, de industrie en de dienstverlening, waaronder de financiële sector. Ook de toenemende export van onder meer thee en bloemen zorgt voor instroom van buitenlandse valuta.

Laatst gefinancierde project

Sereni Fries 9

“Om te groeien is werkkapitaal nodig” legt Sereni Fries oprichter Humphrey uit. Het Keniaanse aardappelverwerkingsbedrijf staat op het punt een nieuwe kansrijke markt te betreden. Dat is goed nieuws voor kleine aardappelboeren zoals Walter en Lucy, waar Sereni Fries hun aardappels van koopt. Met deze lening van 15.000 euro kan het bedrijf verder investeren in het productieproces van de nieuwe diepvrieslijn. “We verwachten 250% groei” alsdus Humphrey. Daar zijn veel aardappels voor nodig. Zo zorgt deze lening voor meer inkomsten voor 129 extra boeren. Ook ontstaan er 9 nieuwe banen.

  • 9 nieuwe banen
  • 129 mensen bereikt
Sereni Fries
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 53 dagen op 30 september 2022.