Cambodja

Krang Leav Samkie

Biologische rijst moet toegankelijk worden voor iedereen. Ook voor de lokale bevolking, vindt de Cambodjaanse rijstcoöperatie Krang Leav Samkie (KLS). Het boerennetwerk is trots op hun eeuwenoude Khmer-cultuur en strijdt voor een beter leven voor hun geliefde volk. Bovendien is biologische rijst beter voor het milieu en voor de gezondheid. Daarom wil KLS dit uitbreiden. Met deze lening kunnen zij meer biologische rijst verbouwen voor de nationale en internationale markt, waardoor de boerenleden meer inkomen krijgen. En dat is goed voor de hele gemeenschap.

  • 10 nieuwe banen
  • 245 mensen bereikt
€30.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
77%
Nog €6.750 nodig, 9 dagen te gaan
+ 61 mede-investeerders

Foto: DanChurchAid

 

Cambodja is één van de armste landen van Zuid Oost Azië.  Meer dan 90 procent hoort bij het Khmervolk. Het gros van de armen leeft op het platteland, waar men voornamelijk afhankelijk is van de landbouw. Driekwart van de landbouwoppervlakte bestaat uit rijstvelden. Cambodja mag dan een rijstparadijs zijn, de meeste Cambodjanen kunnen zich alleen goedkope rijst veroorloven, die van slechte kwaliteit is. De rijst bevat veel chemicaliën en controle op hygiëne ontbreekt, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.

 

Over het bedrijf

Krang Leav Samkie (KLS) is een coöperatie van rijstboeren in de Cambodjaanse provincie Kampong Chhnang. Sinds de oprichting in 2012 koopt de coöperatie rijst van hun leden, bestaande uit kleinschalige rijstboeren. Zij behoren tot een arme gemeenschap en bezitten meestal minder dan 2 hectare grond. Inmiddels zijn 246 rijstverbouwers lid van de coöperatie. Samen kunnen ze concurrentie het hoofd bieden en hebben ze een betere positie op de handelsmarkt. De Deense ontwikkelingsorganisatie DanChurchAid werkt samen met deze boeren door ze te trainen, hun cooperatie te versterken en hen te verbinden met de internationale markt.

Er is een toenemende vraag naar rijstproducten, zowel in het binnenland als internationaal. Ook de Cambodjaanse overheid speelt hierop in. Een internationale campagne moet Cambodja promoten als een rijstparadijs. Het verbouwen van rijst in Cambodja blijft dus lucratief en biedt veel perspectief voor de toekomst van inwoners van het platteland.

Krang Leav Samkie speelt hierop in. In 2018 kocht de coöperatie een maalmachine om de rijst ook zelf te kunnen bewerken. KLS verkoopt nu zowel verwerkte als onbewerkte bruine en witte rijst en wil uitbreiden met biologische rijst. Momenteel verbouwen 118 boeren al biologisch, wat goed is voor 30% van de totale productie. KLS wil dit percentage verhogen naar 80 procent. De coöperatie controleert de rijst grondig. Boeren die biologische rijst verbouwen, mogen absoluut geen kunstmest gebruiken. Ze krijgen onderwijs in biologische landbouw en leren bijvoorbeeld hoe ze zelf compost kunnen maken en natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken.

KLS verkoopt hun rijst onder een eigen merk op de lokale markt van Kompong Chhnang en aan Amru Rice, de grootste rijstproducent en exporteur van biologische rijst in Cambodja. Zo komt de rijst in de Europese schappen, waaronder Denemarken, waar zij wordt verkocht via de grootste retailgroep van het land. Naast rijst verhandelt KLS ook biologische groente, kip, palmsuiker en traditionele Khmer-handwerken.

Naast het verbeteren van hun inkomen helpt de coöperatie haar leden ook op andere vlakken. Zo heeft KLS een boeren-spaargroep in het leven geroepen, waarin de leden samen sparen. Bij gebrek aan toegang tot financiële diensten kunnen de leden van een spaargroep zo elkaar helpen met kleine leningen uit het gespaarde geld.

 

Doel van de lening

Met deze lening kan de coöperatie 85 ton extra biologische rijst voor de exportmarkt inkopen bij 113 biologische rijstboeren, terwijl ze bij nog eens 132 boeren gewone rijst kunnen inkopen voor de lokale markt.

 

Impact

Door hun rijst via de coöperatie te verkopen krijgen de boeren een betere prijs, tot wel 20 procent meer dan de gemiddelde marktprijs. Dat zorgt voor een beter inkomen voor deze arme families. Bovendien promoot KLS het verbouwen van biologische rijst. Dat is beter voor het milieu en voor de voedselveiligheid. Kunstmest is verboden en ook het restafval krijgt een duurzame bestemming. Zo wordt van het rijstkaf dat na verwerking overblijft wordt biochar gemaakt, een bodemverbeteraar die voor compost gebruikt wordt. 100% natuurlijk en kostenbesparend voor de boeren. Verder ontstaan dankzij deze lening 10 nieuwe seizoensbanen voor het verwerken en verpakken van de rijst.

 

Missie & visie

KLS heeft als doel dat de lokale gemeenschap zelfvoorzienend wordt en een gezonde levensstandaard krijgt. De coöperatie wil als bedrijf uitgroeien tot een modern productiebedrijf dat voldoet aan internationale standaarden. Met de verkoop van kwalitatief hoogwaardige, natuurlijke en biologische producten wil het de Khmer-cultuur meer bekendheid geven.

 

Management team

Krang Leav Samkie heeft een gedegen managementteam van 10 bestuursleden. Mao Sariem is de voorzitter en Soeun Koy vicevoorzitter. De rijstcoöperatie wordt met financieel beheer ondersteund door Part of Farmer Coöperation Network (FNN), een partnerorganisatie van de Deense ontwikkelingsorganisatie DanChurchAid. Krang Leav heeft geen mensen in dienst, maar er werken 10 coöperatieleden die per uur vergoed worden voor hun werk.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamKrang Leav Samakie
DirecteurMao Sarim
Opgericht2012-12-30
LocatieKrang Leav Village, Kompong Chhnang district
SectorAgrarisch
Omzet€70.601
Werknemers10

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 10 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 245 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerKrang Leav Samakie
Leenbedrag€30.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Krang Leav Samakie

Totale bezittingen€101.226
Omzet€70.601
Eigen Vermogen / Totaal vermogen87,00%
Liquiditeit352,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Krang Leav Samkie

Jan Eijgenraam
Jan de Wit
suzanne nivard
Florette Koning
Jos Schreur
+ nog
61
investeerders