Kenia

Sereni Fries 10

Humphrey Mburu is een gedreven ondernemer. Als een van onze trouwste ondernemers heeft zijn bedrijf al meerdere leningen gehad, die allemaal netjes worden terugbetaald. Dankzij die leningen kan het Keniaanse verwerkingsbedrijf hun aardappels rechtstreeks inkopen bij kleinschalige boeren en hen direct uitbetalen. Dat is gunstig voor deze boeren, die zo een stabiel inkomen hebben. Sinds de eerste lening is het aantal boeren waar Sereni bij inkoopt meer dan verviervoudigd en ook het bedrijf zelf groeit goed. Deze lening zorgt voor die groei, en daarmee voor het succes van het bedrijf en voor een beter bestaan voor steeds meer boeren.

  • 129 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
60%
Nog €5.950 nodig, 50 dagen te gaan
+ 28 mede-investeerders

Over het bedrijf

Sereni Fries oprichter Humphry Mburu werkte oorspronkelijk in de Keniaanse bankwereld, maar het was altijd zijn droom om ondernemer te worden. Een gesprek met een van zijn klanten, die een eigen restaurant had, bracht hem op het idee om de groeiende cateringsector in Kenia te bedienen met verse aardappelproducten. In 2012 begon hij met het opbouwen van zijn onderneming, die in maart 2015 officieel geregistreerd werd als Sereni Fries Ltd.

Van slechts 2 medewerkers bij de start is Sereni Fries inmiddels gegroeid naar 47 vaste en 13 tijdelijke werknemers. Het aardappelverwerkingsbedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. Sereni koopt haar aardappelen direct in bij lokale boeren en verwerkt deze tot aardappelproducten zoals friet of chips. De verse producten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru. En het bedrijf staat op het punt leverancier te worden van een grote fast food keten in Kenia, wat betekent dat ze ook in de toekomst kunnen blijven groeien. En dat is goed nieuws voor de aardappelboeren waar Sereni bij inkoopt.

 

Geen tussenpersoon, meer winst

Toen Sereni anderhalf jaar geleden haar eerste lening aanvroeg bij PlusPlus kocht het bedrijf haar aardappelen rechtstreeks in bij 500 kleinschalige boeren in Kenia. Dankzij PlusPlus investeerders is dit aantal inmiddels gegroeid naar meer dan 2.000 boeren. Sinds ze samenwerken met Sereni Fries zijn ze er flink op vooruit gegaan. Ze verkopen hun aardappelen nu rechtstreeks aan het bedrijf, zonder tussenhandelaar, waardoor ze er zelf meer aan overhouden. Bovendien heeft Sereni hen geleerd hoe ze hun oogst kunnen verbeteren, waardoor ze meer aardappelen verbouwen, met betere kwaliteit. Bovendien zorgen de leningen van PlusPlus ervoor dat het bedrijf de boeren direct kan uitbetalen. Zo profiteren zij direct mee.

Sereni Fries heeft een opslagfaciliteit in Nkuru, vlakbij de boeren, waar de aardappelen na de oogst worden opgeslagen zodat ze het hele jaar door beschikbaar zijn. Voor Sereni betekent dit een stabiele aanvoer van aardappelen het hele jaar door, terwijl het de boeren meer inkomenszekerheid oplevert.

 

Duurzaam verbouwen

Klimaatbestendige landbouw is belangrijk voor Sereni Fries. Op dit moment heeft het bedrijf een aantal landbouwkundigen in dienst die de boeren ondersteunen bij de aardappelteelt. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni Fries werkt hiervoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Als onderdeel van het CRAFT project heeft Sereni landbouwkundigen in dienst kunnen nemen. De boeren die vanuit dit programma training ontvangen worden vervolgens opgenomen in het inkoopnetwerk van Sereni.

 

Doel van de lening

Momenteel is Sereni Fries bezig met het opzetten van een nieuwe lijn van diepgevroren aardappelproducten, waarmee ze een geheel nieuwe markt kunnen betreden. Deze nieuwe lijn zal in maart 2023 gelanceerd worden, wat meer nieuwe banen zal opleveren. Met deze lening van 15.000 euro kan het bedrijf meer aardappels inkopen om te verwerken, zodat hun productie verder omhoog kan.

 

Eerdere leningen via PlusPlus

Sereni Fries is al vaker op PlusPlus te zien geweest. De reden daarvoor is dat het bedrijf aan het groeien is en behoefte heeft aan groeikapitaal. Omdat het bedrag dat ze nodig hebben is hoger dan wat PlusPlus in 1 keer kan ophalen, hebben we het opgedeeld in meerdere kleinere leningen. Inmiddels heeft Sereni Fries acht leningen ontvangen, die ze steeds keurig volgens planning terugbetalen.

 

In een interview vertelt Humphrey hoe PlusPlus’ investeerders zorgden voor continuïteit in een onzekere tijd en het bedrijf zelfs kon groeien. Dankzij deze leningen groeide het aantal boeren waar Sereni Fries hun aardappelen bij inkoopt van 500 naar meer dan 2.000 boeren, die nu meer inkomsten hebben. Ook kon Sereni de salarissen van haar werknemers met 15% verhogen.

 

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Kan Sereni Fries meer aardappels inkopen bij 129 extra boeren die hierdoor een beter inkomen krijgen.
  • Deze 129 boeren worden door Sereni getraind in betere landbouwtechnieken, waardoor hun oogst toeneemt.

 

Management team

Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% van de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming.

Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.

Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.  

Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

 

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.


Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamSereni Fries
DirecteurHumphrey Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€705.513
Werknemers47

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 129 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerSereni Fries
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€362.884
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,00%
Liquiditeit157,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Sereni Fries 10

Jan de Wit
Bram Berkelmans
Jan van Munster
Bianca de Bree
+ nog
28
investeerders