Indonesië

PasarMIKRO

Indonesische boeren hebben het zwaar, maar ook hun kopers, kleine informele handelaren, kampen met problemen. Beiden werken door gebrek aan kennis en middelen inefficiënt en kunnen amper het hoofd boven water houden. PasarMIKRO wil hen beide sterker maken. Via een simpele app op hun mobiele telefoon krijgen zij toegang tot nieuwe markten, bedrijfsadviezen en kennis over actuele marktprijzen. Ook biedt PasarMIKRO handelsfinanciering, waarmee efficiënter kan worden ingekocht en boeren direct worden uitbetaald. “Als de eierprijzen plotseling dalen, zit ik dankzij PasarMIKRO niet gelijk in de problemen,” vertelt Athok uit Blitar, Oost-Java.

  • 1728 mensen bereikt
Ondernemer
€50.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
6%
Nog €46.750 nodig, 54 dagen te gaan
+ 11 mede-investeerders

Let op: deze lening wordt na 12 maanden in 1 keer terugbetaald!

 

“Dankzij PasarMIKRO word ik gelijk uitbetaald. Hierdoor kan ik sneller nieuw kippenvoer inkopen, waardoor ik weer meer eieren verkoop. Met die extra opbrengst kan ik nu beter voer kopen, waardoor de kwaliteit en hoeveelheid eieren verbeteren”. - Eierboer Tsabit uit Blitar, Oost-Java

 

Over het bedrijf

PasarMIKRO is een digitaal platform met dienstverlening voor de landbouwsector in Indonesië, dat in 2020 werd opgericht door Dien Wong. In Indonesië worden bijna alle agrarische producten, of het nu gaat om eieren, maïs, rijst of kippen, via handelaren op de markt gebracht. De meeste handelaren opereren zonder formele bedrijfsstructuur, vaak zijn het kleine familiebedrijven. Tijdens de pandemie raakte deze toeleveringsketen totaal verstoord, waarbij kleinschalige landbouwers het hardst getroffen werden. Dien Wong, die voorheen zelf werkte in de keten voor kleinschalige visserij, besloot hier iets aan te doen. Dit was het begin van PasarMIKRO.

PasarMIKRO biedt online diensten aan kleinschalige producenten en handelaren van landbouwproducten. Deze dienstverlening loopt via hun mobiele telefoon. Met een mobiele app kunnen de agri-ondernemers hun financiën en handel overzichtelijk beheren. Het platform biedt de gebruikers toegang tot (nieuwe) markten, handelsfinanciering en marktkennis. Het zorgt ervoor dat boeren toegang hebben tot een grotere marktplaats, waardoor zij de prijzen van meerdere handelaren met elkaar vergelijken en zo kunnen kiezen voor een gunstige afnemer.

PasarMIKRO zorgt niet alleen dat boeren en handelaren elkaar kunnen vinden, het biedt ook handelskredieten aan de handelaren. Hiermee kunnen zij de boeren direct uitbetalen, wat voor hen gunstig is. Voor de handelaren biedt deze financiering de mogelijkheid om meer producten tegelijk in te kopen, zodat ze hun truck helemaal kunnen vullen. Dankzij PasarMIKRO hebben zij hier het werkkapitaal voor en kunnen zij efficiënter werken, waardoor het meer oplevert. Vervolgens wordt het geld binnen 3, 7 of 14 dagen aan PasarMIKRO terugbetaald. PasarMIKRO verdient gemiddeld een marge van 0,6 procent per handelsfinanciering via hun platform. Het bedrijf is gevestigd in Jakarta en heeft vertegenwoordigers verspreidt over Java, Bali en zuid Sumatra.

 

Doel van de lening

Met een PlusPlus-lening kan PasarMIKRO kleine landbouwondernemers, zowel handelaren als boeren, ondersteunen met financiering. Met deze lening van 50.000 euro kunnen 288 handelaren en 1.440 boeren gesteund worden.

 

Impact

Dankzij deze lening verbetert het welzijn en de levenstandaard van Indonesische boerengemeenschappen. De kleine ondernemers krijgen via het financiële platform betere toegang tot de markt, ze leren hun bedrijfjes efficiënter te runnen en actuele marktkennis zorgt ervoor dat ze beter betaald krijgen. De kleinschalige boeren in het netwerk PasarMIKRO bezitten gemiddeld slechts een halve hectare land. Voor hen maakt die kennis een groot verschil. De handelaars zijn meestal éénpitters of familiebedrijfjes die duurzamer kunnen opereren als ze met volle trucks kunnen rijden. De handelskredieten van PasarMIKRO zorgt dat zij voldoende kunnen inkopen om winstgevender te werken, terwijl de boeren direct uitbetaald worden. Zo zorgt PasarMIKRO ervoor dat kleine landbouwondernemers beter functioneren en als bedrijf kunnen groeien. En dat zorgt voor duurzaam betere levensomstandigheden voor deze families.

 

Missie & visie (van het bedrijf)

PasarMIKRO is een sociale onderneming die vastbesloten is om de micro-ondernemers uit de boerengemeenschappen financieel sterk te maken. Ze willen een veerkrachtig en efficiënt netwerk van de kleinschalige agrarische toeleveringsketen creëren.

Website: www.pasarmikro.id

 

Management team

Dien Wong, mede-oprichter en CEO, heeft meer dan 23 jaar ervaring in digitale technieken en was werkzaam bij meerdere bedrijven. Zijn laatste functie was in de kleinschalige visserij voor USAID Ocean, een Amerikaans agentschap dat werkt met wereldvoedselprogramma’s. De ervaring die hij hier opdeed, wilde hij breder inzetten. Hieruit is PasarMIKRO ontstaan.

Edo Djayaputra, mede-oprichter en COO, was voorheen strategisch adviseur bij Facebook en betrokken bij duurzaamheidsprojecten, zoals een project voor schoon drinkwater op het eiland Sumba.

Hugo Verwayen, mede-oprichter en CFO & Head of Risk. Deze senior ex-bankier van Nederlandse komaf heeft meer dan 14 jaar ervaring in financiering van Aziatische landbouwsector, het starten en begeleiden van bedrijven met duurzame focus en investment banking. Hij studeerde aan de TU in Delft.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamPasarMIKRO
DirecteurDien Wong
Opgericht2020-12-01
LocatieJakarta
SectorAgrarisch
Omzet€9.091.697
Werknemers25

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 1728 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPasarMIKRO
Leenbedrag€50.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen12 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over PasarMIKRO

Totale bezittingen€600.311
Omzet€9.091.697
Eigen Vermogen / Totaal vermogen56,00%
Liquiditeit228,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan PasarMIKRO

Jan van Munster
Florette Koning
+ nog
11
investeerders