Ghana

Universal Palm Oil Services

Dit Ghanese bedrijf zorgt ervoor dat palmolie een positieve impact maakt voor mens en natuur. Palmolie is door de hoge productiviteit een gunstig gewas voor kleinschalige boeren. Zeker wanneer ze het op milieuvriendelijke wijze verbouwen, met aandacht voor biodiversiteit. Universal Palm Oil Services let daar goed op. Met deze lening kan het palmolieverwerkingsbedrijf duurzaam verbouwde palmvruchten kopen van 63 boeren, die daar een eerlijke prijs voor krijgen. Zo beschermt het bedrijf de natuur en zorgt voor een beter bestaan voor deze gezinnen.

  • 3 nieuwe banen
  • 63 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 26 dagen op 29 maart 2023.
+ 59 mede-investeerders

Het tropische klimaat van Ghana is erg gunstig voor palmolie. Die palmolie is heeft weer voordelen voor kleinschalige boeren, want één hectare grond levert in Ghana jaarlijks ongeveer 4.000 liter palmolie op. Die opbrengst is aanzienlijk groter dan bij andere soorten plantaardige olie. Het verbouwen van oliepalmen kan dus heel gunstig zijn voor arme boeren met maar een klein stukje grond. Universal Palm Oil Services zorgt er bovendien voor dat dit milieuvriendelijk gebeurt.

  

Over het bedrijf

Universal Palm Oil Services Limited (UPOSL) is een verwerkingsbedrijf voor palmolie. Alann Bridges, zelf een technisch palmoliedeskundige, richtte het bedrijf op om de markt toegankelijker te maken voor kleinschalige boeren, zodat zij kunnen profiteren van de kansen die deze markt hen biedt om hun bestaan te verbeteren.

Momenteel koopt het palmolieverwerkingsbedrijf bij 48 boeren palmvruchten in tegen directe betaling. Deze cashmarkt zorgt ervoor dat boeren zich meer kunnen richten op hun plantage. UPOSL ondersteunt hen daarbij met logistieke en landbouw benodigdheden. Het bedrijf verwerkt de palmolie en neemt de verkoop en marketing voor zijn rekening. UPOSL biedt de boeren ook voorfinanciering voor de zaailingen en de kosten die gemaakt moeten worden rond de oogst. De vruchten van de oliepalm kunnen elke twee weken worden geoogst, waardoor de boeren het hele jaar door inkomsten hebben.

De grootste klant van UPOSL is de Ghanese overheid, waar 35 procent van de palmolie aan wordt verkocht voor een voedselprogramma voor middelbare scholen. Het overige deel van de olie wordt verkocht in de regio.

 

Duurzaamheidscertificaten

Palmolie is niet onomstreden. Verhalen uit het verleden over grootschalige boskap en mensenrechtenschendingen hebben dit tropische gewas een slechte reputatie gegeven. Maar het kan ook anders, zegt ook Palmolie-expert Michel Riemersma van Solidaridad. Mits kleinschalig en duurzaam verbouwd kan palmolie juist een positieve bijdrage leveren aan armoedebestrijding en het milieu. Dat is zeker van toepassing op UPOSL. Het bedrijf is gecertificeerd door de EPA (Environmental Protection Agency) en werkt met hen samen om ecologische duurzaamheidstrainingen te geven aan kleine boeren. Het palmoliebedrijf verwacht ook snel een RSPO-certificering (Roundtable on Sustainable Palm Oil) te krijgen. Wil je meer weten over hoe palmolie een positieve impact kan maken? Klik hier om meer te lezen.

 

Doel van de lening

Met deze lening van 25.000 euro heeft UPOSL het werkkapitaal om meer palmolie en palmvruchten in te kopen bij 63 boeren, waarvan 15 nieuwe boeren en 48 boeren waar zij al mee samenwerken. Ook zorgt de lening voor nieuwe banen.

 

Impact

Deze lening helpt de palmoliemarkt te verduurzamen. Kleinschalige oliepalmboeren in Ghana telen de fruittrossen op een milieuvriendelijke manier. Door de palmpitten uit de vruchten te recyclen tot brandstof in de palmolieverwerking, hoeven er niet onnodig bomen gekapt te worden. En gebruik van chemicaliën om de olie rood te maken, wordt niet getolereerd.

Doordat UPOSL de inkoop van de palmvruchten en -olie per regio strak coördineert, hebben de boeren betere toegang tot de markt. Dat scheelt tijd én transportkosten. De boeren kunnen zich volledig focussen op het duurzaam verbouwen van hun gewas. Ook krijgen ze een eerlijke prijs onder goede arbeidsomstandigheden. Dit alles zorgt voor meer inkomsten en een beter bestaan voor de 48 huidige boeren waar het bedrijf al mee samenwerkt plus de 15 nieuwe boeren die dankzij deze leningen ook met het bedrijf kunnen gaan samenwerken. Bovendien ontstaan dankzij deze lening voor 3 nieuwe vaste banen en 9 nieuwe tijdelijke banen.

 

Missie & visie

Alann Bridges wil met zijn bedrijf UPOSL kleinschalige palmolieboeren een betere levensstandaard bieden. Hij wil de palmoliemarkt verduurzamen door milieuvriendelijke landbouwmethoden.

 

Management team

Alann Bridges is oprichter en CEO. Hij volgt momenteel een Masters opleiding in Agri-Business aan de Universiteit van Ghana. Hij begon zijn carrière bij Ghana Palm Oil Development Corporation en werd later leraar Landbouw aan verschillende scholen. Voordat hij Universal Palm Oil Services oprichtte, werkte Allan als assistent-technisch directeur bij de Ghana Small Scale Oil Palm Producers Association.

Doris Mensah Bridges  is algemeen directeur Financiën en Administratie. Ze studeerde af in Banking & Finance aan de Universiteit in de Ghanese hoofdstad Accra. Ze heeft ook een Masters dimploma in Business Administration met Finance & Accounting specialisatie.

De overige MT leden zijn Listowell Adentwi-Edzii, zij is General Manager Operations, en Paul Ebenezer Mensah, een Consultant. Naast de leden van het managementteam heeft het bedrijf 6 fulltime regiomanagers met wie ze hand in hand samenwerken bij het coördineren van de 48 kleine boeren binnen de gemeenschappen.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamUniversal Palm Oil Services
DirecteurAlann Bridges
Opgericht2019-06-25
LocatieAccra
SectorAgrarisch
Omzet€372.154
Werknemers10

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 63 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerUniversal Palm Oil Services
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Universal Palm Oil Services

Totale bezittingen€175.716
Omzet€372.154
Eigen Vermogen / Totaal vermogen53,00%
Liquiditeit544,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Universal Palm Oil Services

Florette Koning
Arjen Mulder
rits dijkstra
Jan de Wit
Jan van Munster
+ nog
59
investeerders