Colombia

Federacion Campesina 2

Kleinschalige koffieboeren in Colombia zien de gevolgen van klimaatverandering duidelijk. De laatste paar jaar viel er uitzonderlijk veel regen, waardoor hun koffieoogst mislukte. Om hen weerbaarder te maken heeft Federacion Campesina, een boerenvereniging, een klimaatplan gemaakt waarmee de boeren klimaatverandering beter het hoofd kunnen bieden. Uiteraard met aandacht voor mens en milieu, want hun koffie was al Fair Trade en Biologisch. Met deze lening kan de organisatie 75 boeren en hun gezinnen helpen om hun inkomsten duurzaam te verbeteren.

  • 75 mensen bereikt
€25.000
Benodigd bedrag
6 maanden
Looptijd
Impact lening
65%
Nog €8.700 nodig, 51 dagen te gaan
+ 41 mede-investeerders

Over het bedrijf

Federacion Campesina is een vereniging van 5 boerencoöperaties in de Cauca regio in het zuidwesten van Colombia. Deze boerenorganisaties, waar in totaal 595 boeren lid van zijn,  zijn al 50 jaar actief in de regio. Sinds 1998 zijn ze geregistreerd als Federacion Campesina (FCC).

FCC ondersteunt hun leden bij het verbouwen en verhandelen van bijzondere koffie van hoge kwaliteit. Deze koffie heeft zowel een Fair Trade als Biologisch keurmerk, wat niet alleen betekent dat de boeren een betere, eerlijke, prijs krijgen voor hun koffie, maar ook dat deze op milieuvriendelijke wijze verbouwd wordt. FCC helpt de boeren daarbij, bijvoorbeeld door zelf biologische mest te produceren. Daarmee kunnen de boeren hun gewassen bemesten zonder gebruik van chemicaliën. Ook biedt FCC de boeren technisch advies voor het milieuvriendelijk verbouwen van koffie, zorgt FCC voor het inzamelen van hun oogst en verkoopt deze aan vaste klanten in de Verenigde Staten en Azië, maar ook in Colombia zelf.

Als gevolg van klimaatverandering viel er de afgelopen 2 jaar erg veel regen in dit gebied, waardoor de koffieoogst kleiner uitviel. Deze weersveranderingen maken het lastiger om te voorspellen hoeveel koffie er in een seizoen geproduceerd kan worden. Om hier mee om te gaan heeft FCC een klimaat-adaptatie plan ontwikkeld, waarmee de boeren hun manier van verbouwen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en hun productie weer toeneemt.

 

Doel van de lening

Ook deze tweede lening van €25.000 is bedoeld als werkkapitaal, waarmee FCC koffiebonen kan inkopen bij de boeren en hen meteen kan uitbetalen.

 

Missie & visie

Federacion Campesina heeft als missie het verbeteren van de levensomstandigheden van de boeren en hun gezinnen in de Cauca regio zodat zij een waardig leven kunnen leiden en bijdragen aan ontwikkeling van de regio.

Website: https://fcccauca.org/en/home/  
Facebook: https://www.facebook.com/fcccauca?locale=es_LA
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TQgQgV6U3gw&t=4s

 

Impact

Federacion Campesina maakt impact voor mens en natuur. Deze lening zorgt voor meer inkomsten voor 75 boeren, die via FCC hun koffie verkopen. Dankzij de Fair Trade en Biologische certificeringen krijgen de boeren een betere prijs voor hun koffiebonen. Bovendien zorgt FCC ervoor dat de koffie op biologische, milieuvriendelijke wijze verbouwd wordt. Maar Federacion Campesina doet meer voor de boerengemeenschappen in dit gebied. De organisatie versterkt de boeren, zowel om succesvol te zijn met hun bedrijfsactiviteiten als om als boer sterk te staan en op te kunnen komen voor hun rechten. Ook zijn er trainingsprogramma’s voor jongeren, bijvoorbeeld om ondernemerschap te stimuleren en hun vaardigheden te ontwikkelen, zijn er studiebeurzen beschikbaar voor jongeren die willen studeren, is er financiële steun voor gezinnen in geval van ziekte en zijn er projecten voor milieubescherming.

 

SDGs

Dit project draagt bij aan de volgende VN Duurzaamheidsdoelen:

SDG 1: geen armoede
SDG 2: geen honger
SDG 8: eerlijk werk en economische groei

 

Management Team

Federacion Campesina heeft een uitgebreide organisatiestructuur. De hoogste autoriteit is de General Assembly, bestaande uit 35 personen die de leden van de 5 coöperaties vertegenwoordigen. De GA is verantwoordelijk voor de strategie en het sociale, economische en financiële beleid van de vereniging. Management en administratie is de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur, bestaande uit 7 leden (momenteel 6 omdat er een vacature is). De leden van de Raad van Bestuur, met als voorzitter Jesús Eymer Meneses, zijn zelf ook boer en lid van de coöperatie. Zij worden elke 4 jaar verkozen door de General Assembly en stellen op hun beurt de 2-koppige Directie aan die verantwoordelijk is voor de dagelijkse uitvoering van het beleid zoals bepaald door de GA.  

 

Beschikbare documenten: Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamFederacion Campesina
DirecteurJesus Eymer Meneses
Opgericht1971-03-30
LocatiePopayán
SectorAgrarisch
Omzet€1.424.516
Werknemers14

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 75 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerFederacion Campesina
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd6 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Federacion Campesina

Totale bezittingen€798.490
Omzet€1.424.216
Eigen Vermogen / Totaal vermogen42,00%
Liquiditeit114,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Federacion Campesina 2

Eric Gubbels
rits dijkstra
Eric van de Giessen
Florette Koning
Jan de Wit
+ nog
41
investeerders