Benin

Divine Industries 2: inkoop ananassen

Deze lening van € 20.000 gebruikt Divine Industries voor werkkapitaal. Hiermee kan het bedrijf onder meer biologische ananas inkopen tegen een eerlijke prijs. Het fruit wordt van de boeren gekocht via de coöperatie RePAB.

  • 1600 mensen bereikt
Ondernemer

€20.000

Benodigd bedrag

24 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 52 dagen op 24 januari 2021.
+ 55 mede-investeerders

Algemene informatie

Bedrijfsnaam                 Divine Industries

Directeur                        Leyido Antoinette Abbey

Opgericht                       2012

Locatie                           Cotonou, Benin

Sector                            Voedselproductie

Omzet                            €137.583

Werknemers                   7 vast, 13 oproepkrachten


Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

Over het bedrijf

Divine Industries (Divine) in het West-Afrikaanse Benin verwerkt biologische ananas tot sap en siroop. De ananas wordt via een coöperatie ingekocht bij 1600 lokale boeren. Het bedrijf is in 2012 opgericht door Antoinette Abbey, die het familiebedrijf nog steeds leidt. Momenteel heeft het bedrijf 7 werknemers en 13 oproepkrachten in dienst, waarvan 80% vrouw. Klik hier voor een video over het bedrijf.

Ananas groeit goed op de vruchtbare grond in de kustregio’s van West-Afrika. Jaarlijks wordt in Benin 400.000 tot 450.000 ton ananas geproduceerd. De vraag voor ananassap in Benin is laag vanwege de populariteit van andere dranken. In buurlanden waar niet veel ananassap wordt geproduceerd, geniet het drankje juist meer populariteit. Daarom richt Divine zich voornamelijk op de export.

De belangrijkste afzetmarkten zijn in de regio. Ongeveer 75% van het sap wordt verkocht in Burkina Faso, 15% in Niger en 10% in de nieuwe afzetmarkt Senegal. De belangrijkste afnemers (80%) zijn groothandels die leveren aan hotels, supermarkten en winkels. De overige 20% wordt rechtstreeks verkocht aan eindklanten.

Divine koopt wekelijks 5 ton biologische ananas in via RéPAB, een overkoepelende coöperatie waarbij 15 kleinere coöperaties en 1220 ananasboeren zijn aangesloten. RéPAB organiseert de inkoop en verkoop van ananas aan verwerkingsbedrijven zoals Divine. Het is momenteel de enige organisatie in Benin met een certificering voor biologische teelt en eerlijke handel van ananas. Door actieve begeleiding van RéPAB kunnen boeren de kwaliteit van hun oogsten verbeteren. Daardoor krijgen ze meer inkomen en kunnen ze beter voorzien in hun basisbehoeften.

Divine verwerkt momenteel een ton verse ananas per dag. In het productieproces wordt de ananas eerst geschild en schoongemaakt. Vervolgens wordt de ananas gekookt tot sap, gepasteuriseerd en tenslotte in flessen gebotteld voor de verkoop. Aan de sappen en siropen wordt verder niets toegevoegd. Divine heeft een HACCP certificering, wat betekent dat de producten onder internationale voedselveiligheidsnormen worden geproduceerd.

Ananas is het derde exportproduct in Benin. De overheid wil de huidige productie ophogen tot 600.000 ton in 2025, waarbij het verduurzamen van de waardeketen een belangrijke rol speelt. Dat moet leiden tot een groter economisch aandeel van de sector, nieuwe exportmarkten en extra banen. Voor boeren biedt dit kansen om hun productie te vergroten en meer inkomen te genereren.

 

Doel van de lening

Deze lening van 20.000 euro gebruikt Divine Industries voor werkkapitaal. Hiermee kan het bedrijf onder meer biologische ananas inkopen tegen een eerlijke prijs. Het fruit wordt van de boeren gekocht via de coöperatie RePAB.

 

COVID-19 update

In 2019 produceerde Divine ongeveer 120.000 liter sap. Een flinke groei in vergelijking met 2017, toen 90.000 liter sap werd geproduceerd. De sterke groei van het bedrijf is door corona afgeremd. In mei 2020 werden de grenzen gesloten. De export naar Niger en Burkina Faso kwam daarmee stil te liggen. Met een gedeeltelijke heropening van de grenzen sinds augustus ziet Divine de export weer groeien. Het bedrijf verwacht eind 2020 de omzet te kunnen herstellen. De omzet in 2021 zal naar verwachting verder toenemen.

Divine heeft sinds haar oprichting in 2012 laten zien dat het in staat is om winst te maken met haar bedrijfsmodel. Het bedrijf bevindt zich in een goede positie om de corona pandemie te overleven. Door te investeren in een nieuwe persmachine en een pasteurisator kan het bedrijf de productietijd en -kosten verlagen en de omzet vergroten. De groei leidt tot meer werkgelegenheid en inkomen voor vrouwen en meer inkoop van ananas bij lokale boeren in Benin.

 

Missie en visie

Divine heeft als missie om de belangrijkste producent van biologische ananassap en -siroop te zijn in Benin waarbij lokale boeren een eerlijk inkomen ontvangen en betere toegang tot basisvoorzieningen. Het bedrijf biedt vooral werkgelegenheid aan vrouwen om onafhankelijk te worden door met eigen inkomen voor hun gezinnen te zorgen.

 

Impact

Met het werkkapitaal van deze lening kan Divine meer machines inkopen en de productie van ananassap en -siroop verhogen. De verwachte impact is: 

  • Inkoop van extra biologische ananas bij 1600 lokale boeren via coöperatie RéPAB voor een eerlijke prijs
  • Meer inkomen en toegang tot basisvoorzieningen voor 1600 lokale ananasboeren die lid zijn van coöperatie RéPAB

 

Management team

Divine Industries is een familiebedrijf. Het is eigendom van de vrouwelijke ondernemer en oprichtster Antoinette Abbey. Zij is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Haar dochter en zoon zijn verantwoordelijk voor de marketing en financiën. Samen vormen zij de directie van het bedrijf. Divine heeft momenteel 7 medewerkers in dienst inclusief Antoinette. Haar dochter heeft een baan bij een verzekeringsmaatschappij en haar zoon bij een telecommaatschappij. 

BedrijfsnaamDivine
DirecteurLeyido Antoinette Abbey
Opgericht2012-01-01
LocatieCotonou
SectorAgrarisch
Omzet€137.583
Werknemers7

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 1600 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerDivine
Leenbedrag€20.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Divine

Totale bezittingen€136.211
Omzet€37.647
Eigen Vermogen / Totaal vermogen52,87%
Liquiditeit214,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Divine Industries 2: inkoop ananassen

Jan van Munster
Bianca de Bree
Ton Schroer
Hans Kramer
Trees van den Hoogen
+ nog
55
investeerders