Mali

Kissima Industries

Deze vrouwelijke ondernemer biedt met haar bedrijf inkomsten voor duizenden vrouwen in Mali. Kissima koopt hun woestijndadels en verwerkt ze tot verschillende producten. Deze lening van € 35.000 biedt werkkapitaal om vruchten in te kopen bij 1.050 vrouwen en creëert 2 nieuwe banen.

  • Directe
  • 2 nieuwe banen
  • 1050 mensen bereikt
Leningnemer

€35.000

Leenbedrag

18 maanden

Looptijd

Directe

investering
68%
Nog €11.200 nodig, 27 dagen te gaan

Ondernemende vrouwen

Assitan Keita Simpara is een Malinese vrouw met ambitie. Met haar bedrijf Kissima Industries verwerkt ze woestijndadels tot verschillende producten. Mali is een van de armste landen van Afrika. Dat maakt het nog eens extra bijzonder dat Kissima Industries werk en inkomen verschaft aan meer dan 15.000 vrouwen.

 

Doel van de lening

Kissima is klaar om de productie op te schalen, onder andere voor de export. Met de lening via PlusPlus van € 35.000 kan Kissima woestijndadels inkopen bij nog eens 1.050 vrouwen. Ook ontstaan door deze lening 2 nieuwe banen.

 

Een bijzondere vrucht

Woestijndadels zijn de vruchten van de Balanitesboom en worden in Mali ‘zeguene’ genoemd. Ze zijn populair vanwege de medicinale werking en zoetige smaak, maar ook door hun veelzijdigheid: van blad tot pit, alles kan gebruikt worden. De boom groeit in droge gebieden en biedt extra voedsel en inkomsten in het seizoen van schaarste. Assitan leerde de vrucht in 1998 in Niger kennen en raakte gefascineerd door de vele goede eigenschappen. Ze ging onderzoek doen naar de mogelijkheden, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Kissima Industries in 2004.

 

Over het bedrijf

Inmiddels heeft Kissima Industries 40 vaste medewerkers plus 60 seizoensmedewerkers in het hoogseizoen. Het bedrijf verwerkt woestijndadels tot verschillende producten zoals snoep, chocolade en thee, maar ook zeep en plantaardige olie.  

De woestijndadels worden ingekocht bij meer dan 15.000 vrouwen in de regio Mopti, 600 km ten noordoosten van Bamako. De vrouwen zijn georganiseerd in coöperaties en met steun van donoren zoals Cordaid getraind. Zij oogsten de vruchten en doen een eerste bewerking, om extra waarde toe te voegen. Kissima betaalt de vrouwen een vaste prijs, waarna de verdere verwerking gedaan wordt in hun fabriek in Bamako. Dit alles gebeurt op milieuvriendelijke wijze.  

De lokale vraag naar deze producten is groot en er is weinig concurrentie. Kissima verkoopt haar producten via groothandels in Mali en buurlanden. Het bedrijf wil de export naar Europa uitbreiden. Om te voldoen aan de hoge eisen van de internationale markt heeft Kissima, met een eerdere lening via Cordaid Investment Management, machines aangeschaft die het productieproces verbeteren. De producten van Kissima zijn volledig biologisch en zijn sinds 2018 hiervoor gecertificeerd.

 

Impact

De verwachte impact van deze lening is groot:

  • Beter inkomen voor 1.050 vrouwen en hun gezinnen: In Mali hebben vrouwen vaak weinig mogelijkheden. Ondernemerschap biedt vrouwen in deze kansarme regio de mogelijkheid zelf geld te verdienen.
  • De lening creëert 2 nieuwe banen

 

Missie en visie

Kissima Industries wil vrouwen een eigen bron van inkomsten bieden met de productie en verwerking van woestijndadels.

 

Management team

Oprichter en CEO van Kissima Industries is Assitan Keita Simpara. Zij is een ervaren ondernemer met meer dan 20 jaar ervaring met dit veelzijdige product. Assitan is een gedreven vrouw die zich sterk inzet voor economische zelfstandigheid van Malinese vrouwen en jongeren.  

Adama Coulibaly is verantwoordelijk voor administratie en financien in het bedrijf. Zij heeft een Masters in Business Management en ruime ervaring als manager bij agro-industriele bedrijven.

Lallaicha Simpara is de Commercial Director. Zij is de dochter van Assitan Simpara en heeft een Business License en 5 jaar werkervaring bij het bedrijf.
 

Zie ook de website: https://kissimaindustries.wordpress.com/kissima-et-le-developpement-du-mali/

 

COVID-19 update

Voor Kissima betekende de pandemie vertraging in de uitvoering van hun plannen. De machines die zij in 2019/’20 met de lening van Cordaid kochten om het productieproces te verbeteren, konden door de pandemie lange tijd niet geleverd worden. Hierdoor lag de productie tijdelijk stil. Inmiddels zijn de machines geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Met het werkkapitaal van de PlusPlus lening kan Kissima met volle kracht vooruit.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamKissima
DirecteurAssitan Keita Simpara
Opgericht2004-07-21
LocatieBamako
SectorAgrarisch
Omzet€152.085
Werknemers40

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 2 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 1050 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte
LeningnemerKissima
Leenbedrag€35.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd18 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Kissima

Totale bezittingen€505.845
Omzet€152.085
Eigen Vermogen / Totaal vermogen-14,00%
Liquiditeit56,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.