Kenia

KDCL 2

Dit tuinbouwbedrijf in Kenia ondersteunt kleinschalige boeren om met duurzame methoden o.a. knoflook en tomaten voor de markt te verbouwen. Met deze lening van 15.000 euro kan KDCL landbouwbenodigdheden aanschaffen, zoals pompen, zaden en mest. Daarmee verbetert de oogst en het inkomen van de boeren.

  • 24 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
24 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 32 dagen op 15 oktober 2021.
+ 52 mede-investeerders

Duurzame technieken

In Home Bay, Kenia, leven mensen vooral van zelfvoorzienende landbouw. Commerciële tuinbouw levert meer winst op, maar vraagt ook meer inzet. KDCL (Ke Devries Company Limited) helpt boeren daarbij. Momenteel ondersteunt KDCL zo’n 75 kleinschalige boeren om met duurzame landbouwtechnieken o.a. knoflook, tomaten, uien en gember voor de markt te verbouwen. Met deze nieuwe lening van €15.000 kan KDCL landbouwbenodigdheden aanschaffen waarmee de boeren hun oogst kunnen verbeteren.  

 

Winst voor boeren

KDCL is een 100% Keniaans bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door Kepha Sigona. Naast kennis levert KDCL de boeren ook zaden, meststoffen en technische ondersteuning voor een betere oogst, zowel kwalitatief als kwantitatief. Ten slotte zorgt KDCL voor de verkoop van hun oogst. De winst wordt verdeeld onder de boeren, na aftrek van de kosten voor hun diensten. Goede planning zorgt ervoor dat de gewassen geoogst worden op het moment dat de marktvraag het hoogst is. Dat heeft een direct effect op het inkomen van de toeleverende boeren.

 

Doel van de lening

Met een lening van €15.000 kan KDCL landbouwbenodigdheden aanschaffen, zoals pompen, zaden en meststoffen. Daarmee kunnen de boeren waar zij mee samenwerken hun oogst verbeteren. Verder kunnen zij 24 nieuwe boeren gaan bedienen, die zo ook hun oogst en hun inkomsten kunnen verbeteren.

 

Eerdere leningen

Afgelopen juli ontving KDCL een eerste lening van PlusPlus investeerders, waarmee het bedrijf een tractor kocht. Daar zijn ze ontzettend blij mee, vertelt general manager Laban Ayoo, die nu al resultaat hiervan ziet. Met de tractor kunnen ze meer land bewerken en dus meer boeren bedienen. En daar is Laban erg trots op.

 

Impact

KDCL stelt kleinschalige, zelfvoorzienende boeren in staat om hun land productiever en winstgevend te maken. Door te kiezen voor gewassen met een sterke marktvraag en de oogst goed te timen, helpt KDCL deze boeren een beter inkomen te verdienen en hun levensomstandigheden te verbeteren. Dit doet KDCL nu al voor de 75 boeren. Dankzij deze nieuwe lening via PlusPlus kan KDCL nog eens 24 nieuwe boeren ondersteunen.

 

Management team: een vrouwelijke meerderheid

Naast de impact, kijken we bij PlusPlus ook naar de mensen achter het bedrijf. We willen snappen wat hun achtergrond is, maar ook wat hun drijfveren zijn. Wat meteen opvalt is dat de directie van KDCL, naast oprichter Kepha Onyango Sigona, bestaat uit twee sterke vrouwen.

  • Kepha zelf is afgestudeerd in Agricultural Engineering en heeft meer dan vijf jaar ervaring op het gebied van landbouw. Hij is zeer bedreven in het verduurzamen van de landbouw en Environmental Impact Assessments.
  • Susan Akinyi Onyango is afgestudeerd op het gebied van community development. Haar kennis en ervaring helpt het bedrijf bij een optimale samenwerking met de boeren.
  • Maureen Akinyi Onyango heeft een opleiding afgerond in bedrijfsadministratie. Binnen het bedrijf is zij verantwoordelijk voor alles wat met personeelszaken te maken heeft.

 

Het dagelijks management van het bedrijf is de verantwoordelijkheid van General Manager Laban Ayoo, een ervaren projectmanager met een Bachelor in Handel en een MBA in Financiën. Hij werkt samen met een team van 10 medewerkers, bestaande uit de landbouwexperts die de boeren trainen en adviseren en de clusterleiders ondersteunen.
 

COVID-19 update

Voor KDCL betekende de pandemie een verschuiving van focus die gunstig uitgepakt heeft. In 2019, voor de uitbraak van Covid-19, verliep een belangrijk deel van de verkoop (53%) via exporteur Lagran. Toen door de pandemie de vraag vanuit de exportmarkt drastisch daalde, is KDCL zich direct op de lokale markt gaan richten. Omdat de producten van KDCL worden gezien als noodzakelijke basisproducten zijn zij uitgezonderd van beperkingen. Hierdoor kon KDCL, ondanks strenge maatregelen en lockdowns, de lokale markt bedienen. Zo konden niet alleen de verliezen worden opgevangen die ontstonden door het wegvallen van de export, uiteindelijk is de winst van KDCL in 2020 zelfs met 9,7% gegroeid ten opzichte van 2019.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamKDCL
DirecteurLaban Ayoo
Opgericht2015-04-29
LocatieHoma Bay
SectorAgrarisch
Omzet€204.730
Werknemers11

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 24 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerKDCL
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over KDCL

Totale bezittingen€155.000
Omzet€204.730
Eigen Vermogen / Totaal vermogen84,00%
Liquiditeit450,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan KDCL 2

rits dijkstra
Jan de Wit
Arjen Mulder
Hans Uppenkamp
Jan van Munster
+ nog
52
investeerders