Oeganda

Frutrac

Fair trade én biologisch, dat zijn de producten van Frutrac. Deze Oegandese exporteur van o.a. gedroogd fruit traint boeren hierin en koopt hun oogst. Met deze lening van 25.000 euro kan Frutrac meer inkopen bij 700 boeren en ontstaan 35 nieuwe banen.

  • 35 nieuwe banen
  • 700 mensen bereikt
Ondernemer

€25.000

Benodigd bedrag

12 maanden

Looptijd

Impact lening

66%
Nog €8.300 nodig, 50 dagen te gaan
+ 44 mede-investeerders

Eerlijk en milieuvriendelijk

Frutrac wil dat Oegandese boeren zelf hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Maar dan wel op een milieuvriendelijke manier en voor een eerlijke prijs. Daarom kiezen ze voor biologische landbouw. Deze exporteur van gedroogd en vers fruit koopt al haar producten in bij biologisch gecertificeerde boeren, met wie zij overeenkomsten afsluiten volgens fair trade principes. Zo profiteren ook de boeren van de grote vraag op de internationale markt.

 

Over het bedrijf

Frutrac is een Oegandees bedrijf dat verschillende biologische landbouwproducten bewerkt en op de markt brengt. Hun producten bestaan onder andere uit vers en gedroogd fruit, chia- en sesamzaad, vanille, sheaboter en groene koffiebonen. Frutrac koopt al deze producten rechtstreeks en tegen een eerlijke prijs in bij 700 kleinschalige boeren die biologisch gecertificeerd zijn.

Om het keurmerk biologisch te krijgen worden deze boeren eerst door Frutrac getraind in biologische landbouw. Ook neemt het bedrijf de kosten voor het aanvragen van certificering voor zijn rekening. Zijn de boeren eenmaal gecertificeerd, dan wordt een fair trade overeenkomst gesloten om hun biologische producten aan Frutrac te verkopen. Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Die prijs wordt bepaald door de winst die het bedrijf maakt en ligt zo’n 30% hoger dan de gemiddelde marktprijs. Bovendien ontvangen de boeren ook bij een mislukte oogst een minimum bedrag. Zo wil Frutrac de boeren, in het bijzonder vrouwen en jongeren, in staat stellen hun economische en sociale situatie te verbeteren.

Fructra vindt het belangrijk dat van al haar producten te herleiden is waar ze vandaan komen. Daarom wordt veel aandacht besteed aan technische ondersteuning van de boeren en zijn er strikte werkprocedures en die zorgen voor transparantie. Dit geldt niet alleen voor de boeren maar ook voor de werknemers die de producten sorteren, bewerken en verpakken voor transport.

De producten van Frutrac worden verkocht op lokale en internationale markten. In 2020 was 50% van hun winst afkomstig van de export. Frutrac exporteert onder andere naar Europa, de Verenigde Staten, Japan, het Midden Oosten en Afrikaanse landen. De afgelopen 3 jaar is Frutrac gegroeid en ondanks de pandemie is de winst gestegen. Er is potentie voor verdere groei van die winst, maar daarvoor heeft Frutrac wel meer werkkapitaal nodig. Deze lening is daarvoor bedoeld.

 

Doel van de lening

Door gebrek aan werkkapitaal kon Frutrac eerder maar een deel van de oogst van de boeren opkopen. Met deze lening van € 25.000 heeft Frutrac werkkapitaal om 20% meer sesam, dat binnenkort geoogst wordt, in te kopen bij de 700 boeren. Daarnaast kunnen ze ook meer fruit en andere biologische producten inkopen. Om al die producten te sorteren, bewerken en verpakken voor de export ontstaan door deze lening bovendien 35 nieuwe banen in het hoogseizoen.

 

Missie & visie

Frutrac wil op het Oegandese platteland een bruisende economie opbouwen, gedreven door de markt en op basis van diverse, milieuvriendelijke bronnen van inkomsten, waar kleinschalige boeren een eerlijke prijs voor krijgen. Om deze boeren optimale marktkansen te kunnen bieden streeft Frutrac ernaar om exportleider te worden voor biologisch verbouwde landbouwproducten.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Kan 20% meer worden ingekocht bij 700 boeren, waardoor hun inkomsten verbeteren.
  • Ontstaan 35 nieuwe banen in het hoogseizoen, waar vooral vrouwen en jongeren van profiteren.

 

Management team

De directie van Frutrac bestaat uit ervaren mensen. CEO Musa Kiggundu Muwanga werkt al meer dan 20 jaar in de export van biologische producten en heeft ook ervaring met economische ontwikkeling in verschillende Afrikaanse landen. Hij behaalde zijn Masters in Post-Harvest Horticulture in Engeland en heeft daarnaast verschillende diploma’s op het gebied van marketing,  management, project planning en export-georiënteerde MKBs.

Chief Operations Officer (COO) Peter Mugabi heeft 14 jaar ervaring in de export industrie. Hij heeft een Bachelor in Procurement and Logistics Management, een diploma in Entrepreneur Skills and Innovations in the Agro-Industry, en Organic Agriculture Certification and Marketing.

Chief of Finance & Administration (CFA) Ms.  Hedwig Tushemerirwe heeft meer dan 15 jaar ervaring in financieel management, planning en compliance. Zij heeft een MBA diploma en een Bachelors  of  Commerce (Accounting).

Samen vormen zij een sterk team met de benodigde expertise om het bedrijf efficiënt te runnen. Ze worden daarbij ondersteund door een team van supervisors, senior en junior medewerkers die zorgen voor de uitvoering.

Meer informatie is te vinden op hun website: www.frutrac.com

 

COVID-19 update

Ondanks de pandemie heeft Frutrac ook het afgelopen jaar winst geboekt. Wel hebben lockdowns en reisbeperkingen invloed gehad op het bedrijf, doordat lokale en internationale transportkosten omhoog gingen. Ook werd het lastiger en duurder om toegang tot werkkapitaal te krijgen. Tegelijkertijd bleef de vraag naar hun biologische producten onverminderd hoog, waardoor de winst uiteindelijk minder daalde dan verwacht.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamFrutrac
DirecteurMusa Kiggundu Muwanga
Opgericht2011-01-01
LocatieKampala
SectorAgrarisch
Omzet€116.597
Werknemers5

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 35 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 700 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerFrutrac
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Frutrac

Totale bezittingen€46.951
Omzet€116.597
Eigen Vermogen / Totaal vermogen86,00%
Liquiditeit399,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Frutrac

Ton Schroer
Bianca de Bree
Willem van Wingerden
Jan van Munster
Poul Brands
+ nog
44
investeerders