Oeganda

Kaaro Agric 2

Wereldwijd is veel vraag naar koffie. Kaaro Agric helpt Oegandese koffieboeren daarvan te profiteren. Dankzij training verbetert hun oogst, die het bedrijf opkoopt en exporteert. Met deze lening van 15.000 euro kan Kaaro met 108 nieuwe boeren samenwerken en hun inkomen verhogen.

  • 108 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
18 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 10 dagen op 17 januari 2022.
+ 46 mede-investeerders

Tienvoudige oogst

Jesse Daawa is een man met een missie. Met zijn bedrijf Kaaro Agric zet hij zich in om kansen te creëren voor Oegandese koffieboeren. Veel boeren in Oeganda verbouwen hun gewassen nog op de traditionele manier. Hun oogst is daardoor beperkt, zowel de hoeveelheid als de kwaliteit ervan. Dat geldt ook voor koffieboeren. Jesse wil dat deze boeren profiteren van de goede markt voor koffie en daar een goed inkomen mee verdienen. Daarom helpt Kaaro Agric hen om hun oogst te verbeteren door de boeren te trainen in moderne technieken, die zowel de kwaliteit als de kwantiteit van hun oogst verhogen.

Elieza Natumanya is één van die boeren. Jarenlang leverden zijn koffiebomen slechts 1 zak bonen op. Hij stond op het punt zijn bomen te kappen en iets anders te gaan telen, toen hij met Kaaro Agric in contact kwam. Van hen leerde hij nieuwe technieken, waarmee zijn oogst meteen al verdubbelde en uiteindelijk zelfs uitgroeide tot 10 zakken per oogst. Die verkoopt hij aan Kaaro Agric.

 

Over het bedrijf

Kaaro Agricultural Producers (Kaaro Agric) is een koffiebedrijf in west Oeganda. Het bedrijf koopt de koffiebonen rechtstreeks in bij 4.500 kleinschalige koffieboeren, waarna de bonen bewerkt, verpakt en op de markt gebracht worden. Het bedrijf verwerkt momenteel ongeveer 8.000 ton koffie, waarvan 85% Robusta en 15% Arabica koffie. Ze hebben veel aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit en willen ook specialty coffee tegen premium prijzen gaan aanbieden.

De afgelopen jaren heeft Kaaro Agric steeds een stabiele winst geboekt. De koffie wordt verkocht via exporteurs, maar om daar minder afhankelijk van te zijn heeft het bedrijf een eigen exportvergunning aangevraagd. Ook zijn ze bezig met UTZ en Fair Trade certificeringen. De verwachting is dat hierdoor de winst verder zal toenemen. De inkomsten van de boeren gaan dan ook omhoog.

Kaaro Agric is een bekende van PlusPlus oprichter Solidaridad, waar het enkele jaren geleden mee samenwerkte om de inkomsten van koffieboeren te verbeteren. Dit doet Kaaro Agric nog steeds. De boeren worden georganiseerd in coöperaties en voorzien van hoge kwaliteit stekjes, meststoffen en getraind in effectieve en duurzame methoden voor het verbouwen van koffie. Voor hun onkosten kunnen de boeren een lening krijgen, die ze pas na de oogst hoeven terugbetalen. Wanneer het zover is wordt de oogst ingezameld en de kwaliteit bepaald. Op basis daarvan worden de boeren uitbetaald. Is de oogst mislukt, dan ontvangen de boeren toch een minimum bedrag. Kaaro Agric heeft een veldkantoor en fabriek in Kazo county, wat zorgt voor extra werkgelegenheid.

 

Doel van de lening

Met een lening van € 15.000 heeft Kaaro Agric het werkkapitaal om meer koffiebonen in te kopen bij 108 nieuwe boeren, die ze ook trainen in betere landbouwtechnieken.

 

Eerdere lening

Dit is de tweede lening voor Kaaro Agric, die recent nog een lening ontving van PlusPlus investeerders. Die eerste lening wil het bedrijf gebruiken om een container aan te schaffen, waarmee ze hun producten kunnen exporteren. Dit zal hun verkoopcijfers een boost geven, maar daar is ook meer koffie voor nodig. Vandaar deze lening, waarmee ze meer koffie kunnen inkopen bij de boeren.

 

Missie & visie

Kaaro Agric heeft als missie om voor kleinschalige koffieboeren en anderen in de koffiewaardeketen optimale winst te behalen.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Worden 108 nieuwe boeren getraind in duurzame, effectieve landbouwmethoden waardoor hun land productiever wordt en hun oogst verbeterd.
  • Verbeteren de inkomsten van 108 nieuwe koffieboeren en hun gezinnen.

 

Management team

Drijvende kracht achter Kaaro Agric is Jesse Daawa. Als General Manager is hij verantwoordelijk voor de gang van zaken. Jesse heeft een Bachelor in Business Administration en met meer dan 16 jaar ervaring kent hij de koffiesector door en door. Jesse runt het bedrijf samen met Finance Manager Godfrey Muyinda, een accountant met meer dan 17 jaar ervaring.

Meer informatie: https://www.solidaridadnetwork.org/news/the-future-is-bright-for-east-african-coffee/

 

COVID-19 update

Omdat koffie gezien werd als noodzakelijk product ging de verkoop gewoon door gedurende de pandemie. Corona heeft dan ook weinig effect gehad op de winst van het bedrijf. Nu ook de internationale vraag weer aantrekt is de verwachting dat de winst over 2021 zelfs hoger zal zijn dan voorgaande jaren.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamKaaro
DirecteurJesse Daawa
Opgericht2010-01-01
LocatieKazo district
SectorAgrarisch
Omzet€727.657
Werknemers8

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 108 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerKaaro
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd18 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Kaaro

Totale bezittingen€150.514
Omzet€727.657
Eigen Vermogen / Totaal vermogen99,00%
Liquiditeit839,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Kaaro Agric 2

rits dijkstra
Jan van Munster
Arjen Mulder
Han de Haas
Bianca de Bree
+ nog
46
investeerders