Benin

Divine Industries 5

Ondernemer Antoinette Abbey biedt met haar bedrijf vooral banen voor vrouwen. Divine Industries verwerkt verse ananas tot vruchtensap en kan met deze lening van € 10.000 extra ananas inkopen om meer sap te produceren. Dit zorgt voor extra inkomsten voor 85 ananasboeren.

  • 85 mensen bereikt
Ondernemer

€10.000

Benodigd bedrag

24 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 3 dagen op 17 januari 2022.
+ 25 mede-investeerders

Banen voor vrouwen

Bijna 10 jaar geleden richtte Antoinette Abbey Divine Industries op. Dit familiebedrijf in het West-Afrikaanse Benin verwerkt verse ananas tot sap en siroop. Divine biedt vooral werk voor vrouwen, die 80% van het personeel uitmaken. En ze hebben de ambitie om te groeien!

 

Puur fruitsap

Divine verwerkt momenteel een ton verse ananas per dag. De ananas wordt eerst geschild en schoongemaakt, daarna gekookt tot sap, gepasteuriseerd en tenslotte in flessen gebotteld voor de verkoop. Er wordt niets aan toegevoegd, de sappen van Divine zijn puur. Het bedrijf heeft een HACCP certificering, wat betekent dat de productie voldoet aan internationale voedselveiligheidsnormen.

Voor de verkoop richt Divine zich vooral op landen in de regio, waar ananassap erg populair is: ongeveer 75% wordt verkocht in Burkina Faso, 15% in Niger en 10% in Senegal, een nieuwe afzetmarkt voor Divine. Klik hier voor een video over het bedrijf.

 

Biologische ananas van RéPAB

Divine koopt de ananas in via RéPAB, een coöperatie van 1600 ananasboeren in Benin en een bekende van PlusPlus. RéPAB is in Benin de enige ananasproducent die gecertificeerd is als biologisch. De coöperatie organiseert de inkoop bij de boeren en verkoopt hun ananas aan verwerkingsbedrijven zoals Divine. De boeren krijgen daar een eerlijke prijs voor betaald. Biologisch én fair trade dus! Ook RéPAB kreeg recent een lening van PlusPlus’ investeerders. Want de vraag naar verse ananas is groot. Met een lening voor werkkapitaal kan de coöperatie daar beter op inspelen.

 

Doel van de lening

Met het werkkapitaal van deze lening kan Divine 8% meer fruit inkopen en de productie van ananassap en -siroop verhogen. Hiervan profiteren nog eens 85 boeren, die lid zijn van coöperatie RéPAB, door verbetering van hun inkomsten.

 

Eerdere leningen

Divine Industries ontving eerder al 4 leningen van PlusPlus investeerders. Met die leningen investeerde het bedrijf in de aanschaf van goede machines, waardoor de productie toenam. Hierdoor kan Divine nu meer fruit verwerken tot sap. Met deze huidige lening kan het bedrijf de extra ananassen die ze daarvoor nodig hebben aanschaffen.

 

COVID-19 update

Sinds haar oprichting in 2012 heeft Divine laten zien dat het in staat is om winst te maken met haar bedrijfsmodel. In 2019 produceerde Divine ongeveer 120.000 liter sap, een flinke groei in vergelijking met 2017, toen 90.000 liter sap werd geproduceerd. Door Corona werd de sterke groei van het bedrijf afgeremd. In mei 2020 werden de grenzen gesloten, waardoor de export naar Niger en Burkina Faso stil kwam te liggen.  Nu de grenzen weer open zijn ziet Divine de export weer groeien.

 

Missie en visie

Divine heeft als missie om de belangrijkste producent van biologische ananassap en -siroop te zijn in Benin waarbij lokale boeren een eerlijk inkomen ontvangen en betere toegang hebben tot basisvoorzieningen. Het bedrijf biedt vooral werkgelegenheid aan vrouwen om onafhankelijk te worden en met eigen inkomen voor hun gezinnen te zorgen.

 

Impact

De verwachte impact van deze lening is dat het inkomen toeneemt van 85 nieuwe ananasboeren bij wie Divine, via coöperatie RéPAB , voor een eerlijke prijs ananas inkoopt.

 

Management team

Divine Industries is een familiebedrijf, met aan het hoofd oprichtster Antoinette Abbey die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering. Haar dochter en zoon zijn verantwoordelijk voor de marketing en financiën. Samen vormen zij de directie van het bedrijf.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamDivine
DirecteurAntoinette Abbey
Opgericht2012-01-01
LocatieCotonou
SectorAgrarisch
Omzet€37.490
Werknemers13

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 85 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerDivine
Leenbedrag€10.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Divine

Totale bezittingen€144.514
Omzet€37.490
Eigen Vermogen / Totaal vermogen56,00%
Liquiditeit214,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Divine Industries 5

Willem van Wingerden
Jan van Munster
Jan de Wit
Han de Haas
Ron van Eijk
+ nog
25
investeerders