Kenia

Big Thunder

Ook afval heeft waarde. Daarom koopt dit bedrijf bij kleinschalige macadamiaboeren hun schillen en afgekeurde noten op en verwerkt die tot notenolie en biobrandstof. Met deze lening van 25.000 euro kan het bedrijf restafval inkopen bij 469 boeren, die zo extra inkomsten hebben.

  • 1 nieuwe banen
  • 469 mensen bereikt
Ondernemer

€25.000

Benodigd bedrag

12 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 23 dagen op 13 april 2022.
+ 90 mede-investeerders

Waardevol afval

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft The Big Thunder Mining Company niets met mijnbouw te maken. Big Thunder handelt in het restafval van macadamianoten en koopt afgekeurde noten en notenschillen voor verwerking tot olie of biobrandstof. Omdat Big Thunder juist de restproducten opkoopt die andere bedrijven niet willen, betekent dit extra inkomsten voor de boeren die de noten verbouwen.

 

Over het bedrijf

The Big Thunder Mining Company is opgericht in 2018 en verhandelt macadamia-restafval, zoals afgekeurde noten en notenschillen. De noten die het bedrijf koopt zijn te klein, beschadigd of bedorven en daardoor niet geschikt voor consumptie. Maar wel voor verwerking tot notenolie. Het bedrijf koopt deze op, samen met de schillen, en sorteert ze. Voorheen verkocht Big Thunder ze daarna door aan andere verwerkingsbedrijven, die van de notenresten olie maken en de schillen gebruiken als biobrandstof voor hun boilers. Dankzij een investering van PlusPlus mede-oprichter Truvalu kon het bedrijf nieuwe apparatuur aanschaffen, waardoor ze sinds dit jaar ook zelf de macadamia-resten kunnen verwerken tot olie. De verwachting is dat de winst hierdoor sterk zal stijgen.

De noten en schillen worden ingekocht in het oogstseizoen, dat in Kenia van februari tot mei en van september tot oktober loopt. De notenresten worden eerst gedroogd en opgeslagen voor een week of 5, waarna ze worden gekraakt, de noten van de schillen gescheiden worden, en de olie wordt geperst. Het hele proces duurt neemt ongeveer 3 maanden in beslag, waarna de olie verkocht kan worden.

Hun grondstoffen kocht Big Thunder in het verleden in bij andere macadamia-bedrijven, maar met deze lening gaan ze rechtstreeks inkopen bij de boeren die de noten verbouwen. Hiervoor heeft het bedrijf een veldwerker in dienst genomen, die op zoek gaat naar boeren om hun restafval van te kopen en hen daarvoor te trainen. Het bedrijf heeft 6 medewerkers, waarvan 4 vrouwen.

 

Doel van de lening

Met deze lening van € 25.000 kan Big Thunder 125 ton macadamia-restafval gaan inkopen bij 469 boeren die hierdoor extra inkomsten hebben.

 

COVID-19 update

Als gevolg van Covid was de vraag naar noten om te verwerken tot olie in 2020 laag en doordat fabrieken op een lager pitje draaiden nam ook de vraag naar schillen als brandstof af. Desondanks maakte het bedrijf wel winst en bleef het gestaan groeien. Dit kwam mede doordat het bedrijf hun ruwe materiaal efficiënter ging selecteren voor meer verschillende producten. Zo konden de slechtste noten gebruikt worden voor kippenvoer en de betere notenresten voor de olie, waardoor de kwaliteit toenam. Zo konden de grondstoffen die ze hadden ingekocht vrijwel volledig gebruik worden.

 

Missie en visie

Het is de visie van Big Thunder om marktleider te worden voor macadamia-restproducten.

Website: https://bigthundermacadamia.co.ke/ Of volg het bedrijf op social media.

 

Impact

Big Thunder heeft een positieve impact op zowel het milieu als voor de kleinschalige boeren. Door het verwerken van restproducten ontstaat waarde. Dat is gunstig voor de boeren die, naast de verkoop van hun goede noten, nu extra inkomsten krijgen van hun afval, dat normaal overblijft en wegrot op hun boerderij. Bovendien bieden de schillen van de noten als brandstof een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof, wat een stuk milieuvriendelijker is. Deze lening zorgt er bovendien voor dat:

  • 469 nieuwe boeren er qua inkomsten op vooruit gaan
  • 1 nieuwe banen ontstaat.

 

Management team

Big Thunder is opgericht door Moses Wachira, die tevens de directeur en eigenaar van het bedrijf is. Moses was oorspronkelijk bankier, met 15 jaar ervaring in de financiële sector. Hij heeft een Bachelor op het gebied van Onderwijs, Economie & Accountancy. Hij werkt samen met Mercy Ndumbi, een beëdigd accountant. Zij werkt bij het bedrijf sinds 2019 en is verantwoordelijk voor de financiën. Beatrice Karanja is als Facility Manager de verantwoordelijk voor de operationele kant van het bedrijf. Zij werkt bij het bedrijf sinds 2019 en heeft veel werkervaring in de bloemen industrie. Luka Macharia is verantwoordelijk voor de inkoop. Hij heeft een diploma in Voedselwetenschap en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontroles bij Big Thunder. Catherin Njoki houdt zich bezig met de samenwerking met de boeren. Zij heft een diploma in Business Management en is special aangesteld om nieuwe boeren te selecteren om mee samen te gaan werken. Hier heeft zij al veel ervaring in. Daarnaast heeft het bedrijf een goed functionerende Adviesraad, bestaande uit ervaren mensen die hun sporen hebben verdiend in het bedrijfsleven.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL).

BedrijfsnaamBig Thunder
DirecteurMoses Wachira
Opgericht2018-01-05
LocatieThika
SectorAgrarisch
Omzet€294.327
Werknemers6

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 1 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 469 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerBig Thunder
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Big Thunder

Totale bezittingen€156.127
Omzet€294.327
Eigen Vermogen / Totaal vermogen90,00%
Liquiditeit934,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Big Thunder

Ria Bos-Groeneveld
Ron van Eijk
Jan de Wit
Jan van Munster
Joop Singeling
+ nog
90
investeerders