Kenia

Sereni Fries 9

“Om te groeien is werkkapitaal nodig” legt Sereni Fries oprichter Humphrey uit. Het Keniaanse aardappelverwerkingsbedrijf staat op het punt een nieuwe kansrijke markt te betreden. Dat is goed nieuws voor kleine aardappelboeren zoals Walter en Lucy, waar Sereni Fries hun aardappels van koopt. Met deze lening van 15.000 euro kan het bedrijf verder investeren in het productieproces van de nieuwe diepvrieslijn. “We verwachten 250% groei” alsdus Humphrey. Daar zijn veel aardappels voor nodig. Zo zorgt deze lening voor meer inkomsten voor 129 extra boeren. Ook ontstaan er 9 nieuwe banen.

  • 9 nieuwe banen
  • 129 mensen bereikt
Ondernemer
€15.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
100%
Volledig gefinancierd in 53 dagen op 30 september 2022.
+ 51 mede-investeerders

Geen tussenpersoon, meer winst

Dit zijn Walter en Lucy, aardappelboeren in Kenia. Sinds ze samenwerken met Sereni Fries zijn ze er flink op vooruit gegaan. Ze verkopen hun aardappelen nu rechtstreeks aan het bedrijf, zonder tussenhandelaar, waardoor ze er zelf meer aan overhouden. Bovendien heeft Sereni hen geleerd hoe ze hun oogst kunnen verbeteren, waardoor ze meer aardappelen verbouwen, met betere kwaliteit. En zo zijn er nog 2.000 andere boeren zoals Walter en Lucy, wiens inkomsten dankzij Sereni Fries zijn verbeterd.

 

Over het bedrijf

Sereni Fries oprichter Humphry Mburu werkte oorspronkelijk in de Keniaanse bankwereld, maar het was altijd zijn droom om ondernemer te worden. Een gesprek met een van zijn klanten, die een eigen restaurant had, bracht hem op het idee om de groeiende cateringsector in Kenia te bedienen met verse aardappelproducten. In 2012 begon hij met het opbouwen van zijn onderneming, die in maart 2015 officieel geregistreerd werd als Sereni Fries Ltd.

Van slechts 2 medewerkers bij de start is Sereni Fries inmiddels gegroeid naar 66 werknemers. Het aardappelverwerkingsbedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. Sereni koopt haar aardappelen direct in bij lokale boeren en verwerkt deze tot aardappelproducten zoals friet of chips. De verse producten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru. En het bedrijf staat op het punt leverancier te worden van een grote fast food keten in Kenia, wat betekent dat ze ook in de toekomst kunnen blijven groeien. En dat is goed nieuws voor de aardappelboeren waar Sereni bij inkoopt.

 

Beter inkomen voor steeds meer boeren

Toen Sereni Fries anderhalf jaar geleden haar eerste lening aanvroeg bij PlusPlus kocht het bedrijf haar aardappelen rechtstreeks in bij 500 kleinschalige boeren in Kenia. Dankzij PlusPlus investeerders is dit aantal inmiddels gegroeid naar 2.000 boeren. In Nkuru heeft het bedrijf een opslagfaciliteit, waar de aardappelen na de oogst worden opgeslagen zodat ze het hele jaar door beschikbaar zijn. Voor Sereni betekent dit een stabiele aanvoer van aardappelen het hele jaar door, terwijl het de boeren meer inkomenszekerheid oplevert.

 

Duurzaam verbouwen

Klimaatbestendige landbouw is belangrijk voor Sereni Fries. Op dit moment heeft het bedrijf een aantal landbouwkundigen in dienst die de boeren ondersteunen bij de aardappelteelt. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni Fries werkt hiervoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Als onderdeel van het CRAFT project heeft Sereni landbouwkundigen in dienst kunnen nemen. De boeren die vanuit dit programma training ontvangen worden vervolgens opgenomen in het inkoopnetwerk van Sereni.

 

Doel van de lening

Momenteel is Sereni Fries bezig met het opzetten van een nieuwe lijn van diepgevroren aardappelproducten, waarmee ze een geheel nieuwe markt kunnen betreden. Met deze lening van 15.000 euro kan het bedrijf verder investeren in het productieproces daarvan, zodat het voldoet aan de standaard van de nieuwe grote afnemer. Uiteindelijk zal hun productie hierdoor met 250% toenemen, waardoor het bedrijf veel meer aardappelen kan inkopen bij boeren zoals Walter en Lucy.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Ontstaan 9 nieuwe banen
  • Kan Sereni Fries meer aardappels inkopen bij 129 extra boeren die hierdoor een beter inkomen krijgen.
  • Deze 129 boeren worden door Sereni getraind in betere landbouwtechnieken, waardoor hun oogst toeneemt.

 

Eerdere leningen via PlusPlus

Sereni Fries is al vaker op PlusPlus te zien geweest. De reden daarvoor is dat het bedrijf aan het groeien is en behoefte heeft aan groeikapitaal. Omdat het bedrag dat ze nodig hebben is hoger dan wat PlusPlus in 1 keer kan ophalen, hebben we het opgedeeld in meerdere kleinere leningen. Inmiddels heeft Sereni Fries acht leningen ontvangen, die ze steeds keurig volgens planning terugbetalen. In een interview vertelt Humphrey hoe PlusPlus’ investeerders zorgden voor continuïteit in een onzekere tijd en het bedrijf zelfs kon groeien. Dankzij deze leningen groeide het aantal werknemers van 49 naar 66, en het aantal boeren waar Sereni bij inkoopt is van 500 opgelopen naar 2.000 boeren, die nu meer inkomsten hebben. Ook kon Sereni de salarissen van haar werknemers met 15% verhogen.

 

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs.

 

Management team

Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% van de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming.

Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.

Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.  

Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

 

COVID-19 update

Door de coronapandemie was de vraag naar producten afgenomen omdat de horeca tijdelijk gesloten was. Inmiddels is de horeca weer open en is de verkoop van verse aardappelproducten weer op het oude niveau. De verkoop van chips via de detailhandel neemt sinds september ook weer toe.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.


Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

BedrijfsnaamSereni Fries
DirecteurHumphrey Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€705.513
Werknemers66

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 9 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 129 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerSereni Fries
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€362.884
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen43,00%
Liquiditeit157,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Sereni Fries 9

suzanne nivard
Jan de Wit
Jan van Munster
Arjen Mulder
Ron van Eijk
+ nog
51
investeerders