Mozambique

Phoenix Seeds

Goede zaden zijn onmisbaar voor boeren. Hoe beter de zaden, hoe beter hun oogst. Dat geldt ook voor boeren in Mozambique. De lokaal geproduceerde zaden van Phoenix Seeds zijn niet alleen van hoge kwaliteit en betaalbaar, het bedrijf adviseert boeren ook hoe ze het beste toegepast kunnen worden. Zo zorgt Phoenix Seeds dat kleinschalige boeren hun opbrengst en inkomen kunnen verbeteren. Met deze lening van 25.000 euro heeft het bedrijf werkkapitaal om meer zaden te laten produceren door 125 boeren, die zo extra inkomsten hebben. Ook ontstaan er 3 nieuwe banen.

  • 3 nieuwe banen
  • 125 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
43%
Nog €14.150 nodig, 47 dagen te gaan
+ 32 mede-investeerders

Over het bedrijf

Phoenix Seeds is het eerste Mozambikaanse zaadbedrijf dat lokaal landbouwzaden produceert. Phoenix Seeds analyseert, produceert, verwerkt en verkoopt gecertificeerde zaden, waardoor Mozambikaanse boeren toegang hebben tot zaden van superieure kwaliteit tegen betaalbare prijzen. De belangrijkste zaden zijn voor maïs, bonen, erwten, soja, sesam en rijst, en ze verkopen gemiddeld 1.500 ton zaden per jaar. Het bedrijf is gevestigd in Vanduzi in de provincie Manica, dicht bij de Zimbabwaanse grens.

De zaden worden voor het bedrijf geproduceerd door 250 kleine boeren. De boeren leren hoe ze de zaden moeten verbouwen en krijgen de basiszaden die ze vervolgens vermeerderen tot gecertificeerde zaden. De boeren doen zelf een eerste verwerking door het zaad van het kaf te scheiden, waarna het bedrijf het zaad ophaalt en zorgt voor de verdere sortering en verwerking.

Phoenix Seeds verkoopt niet alleen betaalbare zaden van hoge kwaliteit, maar biedt ook voorlichting aan 7.000 boeren. Het bedrijf heeft demonstratievelden, waar boeren regelmatig bijeenkomen om te leren over goede landbouwpraktijken, zoals de beste manieren om het land voor te bereiden, om te zaaien, onkruid te wieden, te bemesten en ongedierte of ziekten te voorkomen. Ze leren ook over slimme manieren van omgaan met gewassen na de oogst en over zakelijke vaardigheden voor de landbouw. Om nog meer boeren te bereiken worden radioprogramma’s ingezet, om deze kennis zo breed mogelijk te delen. De combinatie van de juiste zaden en de juiste kennis zorgt dat de opbrengst, het inkomen en het levensonderhoud van de Mozambikaanse boeren verbetert. 

Phoenix Seeds verkoopt hun zaden aan meer dan 60.000 boeren, waaronder kleinschalige boeren, commerciële boeren, particuliere bedrijven en NGO's. Momenteel verkopen ze alleen lokaal, maar ze zijn van plan uit te breiden naar andere landen in de regio, zoals Zimbabwe en Angola. Het bedrijf heeft 17 vaste werknemers en 283 seizoenarbeiders, waarvan 78% vrouwen. Het bedrijf heeft onlangs zijn apparatuur en faciliteiten ingrijpend gerenoveerd, zodat het nu helemaal klaar is om zijn groeidoelstellingen te verwezenlijken.

 

Doel van de lening

Deze lening van €25.000 is bedoeld als werkkapitaal, waarmee Phoenix Seeds zaden kan inkopen bij 125 zaad-producerende boeren en om de productiekosten te betalen.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Ontstaan 3 nieuwe banen voor veldwerkers die boeren adviseren.
  • Krijgen 125 boeren die de zaden verbouwen extra inkomsten.
  • Ontstaat indirect impact voor 30.000 boeren die toegang hebben tot betaalbare zaden van hoge kwaliteit en kennis over hoe ze die moeten gebruiken, waardoor hun oogsten verbeteren.

 

Missie en visie

Phoenix Seeds heeft als doel om te zorgen dat kleinschalige lokale boeren toegang kunnen krijgen tot zaden van hoge kwaliteit, die nodig zijn om hun productiviteit te verhogen en hun inkomen te verbeteren.

Website: www.phoenix.co.mz

 

Management team

Eigenaar van het bedrijf is algemeen directeur Kevin Michael Gifford. Kevin heeft een landbouwdiploma en 32 jaar landbouwervaring in Zimbabwe en Mozambique. Het bedrijf wordt geleid door General Manager Josephat Rushinga, die een MBA heeft en een gekwalificeerde Chartered Secretary is. Josephat heeft 20 jaar ervaring in financiële en administratieve disciplines in verschillende managementfuncties. George Chibanda is de Agronomy & Sales Executive en heeft diploma’s in zaadproductie en 12 jaar ervaring in marketing, communicatie en het managen van waardeketens. Richard Mbirine is Processing Foreman, met vijf jaar ervaring in zaadverwerking en algemene ervaring in de akkerbouw. Het bedrijf streeft ernaar om de komende jaren ook vrouwen in het Managent Team aan te stellen.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

 

BedrijfsnaamPhoenix Seeds
DirecteurJosephat Rushinga
Opgericht2011-01-01
LocatieVanduzi
SectorAgrarisch
Omzet€1.876.058
Werknemers17

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 3 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 125 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerPhoenix Seeds
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Phoenix Seeds

Totale bezittingen€919.288
Omzet€1.876.058
Eigen Vermogen / Totaal vermogen44,00%
Liquiditeit166,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Phoenix Seeds

Jan de Wit
Ron van Eijk
Bram Berkelmans
+ nog
32
investeerders