Kenia

Ndivisi 2

De voedselprijzen rijzen de pan uit in Kenia. Dit bracht de Keniaanse ondernemer James Ododa op het idee om zelf sojameel te produceren. Deze peulvrucht is het basis ingrediënt voor veel levensmiddelen en diervoeder, maar groeit niet in Kenia zelf. Maar wel in buurland Oeganda. Een mooie kans, dacht James Ododa, en ging samenwerken met 2.000 Oegandese sojaboeren. Zijn bedrijf Ndvisi koopt de soja bij hen in en verwerkt deze zelf tot sojameel. Hiermee biedt het bedrijf een goedkoper alternatief voor dure importproducten, wat voedsel in Kenia betaalbaarder maakt. Bovendien zorgt Ndvisi tegelijkertijd voor een beter inkomen voor kleinschalige Oegandese sojaboeren.

  • 1 nieuwe banen
  • 293 mensen bereikt
Ondernemer
€25.000
Benodigd bedrag
12 maanden
Looptijd
Impact lening
44%
Nog €13.850 nodig, 9 dagen te gaan
+ 29 mede-investeerders

Over het bedrijf

Ndivisi is een Keniaans bedrijf dat handelt in oliehoudende zaden, voornamelijk sojabonen. Deze tweemanszaak is in 2015 opgericht door James Ododa en Esther Njoroge. Ndivisi koopt sojabonen in bij 2.000 boeren in het vruchtbare Noord-Oeganda. Deze akkerbouwers hebben daarmee niet alleen een vaste afzetmarkt, maar ze krijgen ook begeleiding in het productieproces. Zo verbetert de kwaliteit en wordt de oogst groter. Dat betekent meer inkomsten. De sojabonen worden gereinigd, verpakt en getransporteerd naar Kenia. Voor het transport gebruikt Ndivisi trucks die van Kenia naar Oeganda zijn gekomen met goederen en die anders leeg weer terug zouden gaan. Wel zo efficiënt! De klanten zijn voornamelijk diervoederfabrikanten en voedselverwerkende bedrijven.

 

Netwerk

Ndivisi heeft een sterk netwerk van akkerbouwers in Noord-Oeganda. Het bedrijf werkt samen met enthousiaste, ondernemende sojaboeren, zoals Joan Akulu. Zij is één van de 23 sojatelers die een netwerk aanstuurt van boeren in de omgeving van haar dorp. Ze geeft advies in het hele proces van zaaien en oogsten en vergroot het boerennetwerk. Daarvoor is ze opgeleid door Ndivsi. Joan is erg blij met deze samenwerking. “Wij kunnen onze boerenbedrijven uitbreiden omdat we zeker weten dat elke oogst geld oplevert. Ik zie nu toekomst voor mij en mijn drie dochters.”

 

Uitbreiding

Er is een toenemende vraag naar sojaproducten. Ndivisi speelt hier graag op in. Door zelf sojabonen te gaan verwerken tot meel en olie, wordt het bedrijf winstgevender en kan Ndivisi voorzien in de behoeften van de markt. Voor James en Esther betekent dit een forse, maar veelbelovende uitbreiding van het bedrijf. Het zal meer klanten aantrekken. Zo zal het sojameel ook gebruikt worden voor menselijke consumptie.

Ndivisi kan hierbij voortborduren op de goede relaties die ze hebben met zowel hun klanten als de boeren, beide belangrijke partijen hebben baat bij de plannen van Ndivisi. De bestaande klanten zijn erg geïnteresseerd in sojameel en sojabloem, aangezien dit nu nog tegen hoge prijs geïmporteerd wordt. Om ook nieuwe klanten te kunnen bedienen wil Ndivisi meer sojabonen gaan afnemen bij nog meer Oegandese boeren. Om deze nieuwe boeren ook goede begeleiding te bieden bij het productieproces worden vier landbouwkundigen ingezet.

 

Doel van de lening

Het soja seizoen is momenteel in volle gang. Daarom vraagt Ndvisi een tweede lening van EUR 25.000 aan, zodat zij het werkkapitaal hebben om meer sojabonen in te kopen bij nog eens 293 boeren, zodat deze verwerkt kunnen worden tot sojameel en –olie.

 

Impact

Dit project draagt bij aan meer voedselzekerheid door in eigen regio soja te produceren. Momenteel leveren 2.000 Oegandese boeren hun sojabonen aan Ndvisi. Het bedrijf wil dit netwerk fors uitbreiden en streeft ernaar om de komende twee jaar met nog eens 1.000 boeren een samenwerking aangaan. In de vier nieuwe districten die hiervoor zijn aangekaart, wordt voor elk district een landbouwkundige ingezet. Met deze tweede lening kunnen nog eens 293 nieuwe boeren profiteren van betere landbouwtechnieken en meer inkomsten dankzij de samenwerking met Ndvisi. Ook ontstaat er door deze lening 1 nieuwe vaste baan en 1 seizoensbaan.

Ndivisi zet hoog in op de kansen voor vrouwen. Het streeft naar een personeelsbestand dat voor de helft uit vrouwen bestaat. Een kwart van de sojatelers is nu vrouw. Het bedrijf ziet ook hier graag een percentage van 50 procent.

 

Management team

Ndivisi is een tweemanszaak van James Ododa en Esther Njoroge. Beiden zijn voor de helft aandeelhouder. Voor de uitbreiding van Ndivisi is een raad van bestuur samengesteld. Ook business booster Truvalu sluit hierbij aan. Deze sociale onderneming en medeoprichter van PlusPlus werkt samen met kansrijke ondernemingen in ontwikkelingslanden, met het doel lokale economische waarde te creëren.

 

Missie & visie

Ndisvis wil meerwaarde toevoegen aan soja door het zelf te verwerken tot sojameel. Het bedrijf wil hun leveranciers een stabiele bron van inkomsten bieden. Daarvoor stimuleert het boeren om op een slimme manier soja te telen, zodat de oogsten succesvol zijn.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamNDIVISI
DirecteurJames Ododa
Opgericht2015-06-25
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€495.901
Werknemers4

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 1 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 293 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerNDIVISI
Leenbedrag€25.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd12 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over NDIVISI

Totale bezittingen€301.755
Omzet€495.901
Eigen Vermogen / Totaal vermogen55,00%
Liquiditeit544,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Ndivisi 2

Jan de Wit
suzanne nivard
Jan van Munster
Florette Koning
+ nog
29
investeerders