Kenia

KDCL Horticulture

Dit tuinbouwbedrijf in Kenia ondersteunt kleinschalige boeren in duurzame methoden om o.a. knoflook en tomaten voor de markt te verbouwen. Met een lening van €35.000 kan KDCL een tractor aanschaffen om meer land te bewerken. Zo kan het bedrijf de oogst en het inkomen van nog eens bijna 60 boeren verbeteren.

  • Directe
  • 56 mensen bereikt
Leningnemer

€35.000

Leenbedrag

24 maanden

Looptijd

Directe

investering
100%
Volledig gefinancierd in 53 dagen op 30 juli 2021.

Algemene informatie

Bedrijfsnaam: Ke Devries Company Limited (KDCL)
Directeur: Kepha Onyango Sigona 
Opgericht: 2015
Locatie: Homa Bay, Kenia
Sector: Landbouw
Omzet: € 204.730
Werknemers: 11
 

Directe lening
Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering. 
 
Beschikbare documenten
Informatiedocument uitgevende instelling (NL)
 

Van zelfvoorzienend naar winstgevende landbouw
In Home Bay, Kenia, leven mensen namelijk vooral van zelfvoorzienende landbouw. Commerciële tuinbouw levert meer winst op, maar vraagt ook meer inzet. KDCL (Ke Devries Company Limited) helpt boeren daarbij. Momenteel ondersteunt KDCL zo’n 75 kleinschalige boeren om met duurzame landbouwtechnieken o.a. knoflook, tomaten, uien en gember voor de markt te verbouwen. Met een lening van €35.000 kan KDCL een tractor aanschaffen om meer land te bewerken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan met nog eens bijna 60 lokale boeren.  
 
Over het bedrijf
KDCL is een 100% Keniaans bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door Kepha Sigona. Naast kennis, levert KDCL ook zaden, meststoffen en technische ondersteuning voor een betere oogst, zowel kwalitatief als kwantitatief. Ten slotte neemt KDCL ook de verkoop uit handen van de boeren en verdeelt de winst onder de boeren, na aftrek van de kosten voor hun diensten. Goede planning zorgt ervoor dat de gewassen geoogst worden op het moment dat de marktvraag het hoogst is. Dat heeft een direct effect op het inkomen van de toeleverende boeren. 

Doel van de lening 
Met een lening van €35.000 kan KDCL een tractor aanschaffen, waarmee ze meer land kunnen bewerken. Daardoor kan het bedrijf meer boeren bedienen en nieuwe samenwerkingen aangaan met nog 56 boeren, die zo ook hun oogst en hun inkomsten kunnen verbeteren.  

Impact 
KDCL stelt kleinschalige, zelfvoorzienende boeren in staat om hun land productiever en winstgevend te maken. Door te kiezen voor gewassen met een sterke marktvraag en de oogst goed te timen, helpt KDCL deze boeren een beter inkomen te verdienen en hun levensomstandigheden te verbeteren. Dit doet KDCL nu al voor de 75 boeren. Dankzij de lening via PlusPlus kan KDCL nog eens 56 nieuwe boeren ondersteunen. 
 
Management team: een vrouwelijke meerderheid
Naast de impact, kijken we bij PlusPlus ook naar de mensen achter het bedrijf. We willen snappen wat hun achtergrond is, maar ook wat hun drijfveren zijn. Wat meteen opvalt is dat de directie van KDCL, naast oprichter Kepha Onyango Sigona, bestaat uit twee sterke vrouwen.

  • Kepha is afgestudeerd in Agricultural Engineering en heeft meer dan vijf jaar ervaring op het gebied van landbouw. Hij is zeer bedreven in het verduurzamen van de landbouw en Environmental Impact Assessments.
  • Susan Akinyi Onyango is afgestudeerd op het gebied van community development. Haar kennis en ervaring helpt het bedrijf bij een optimale samenwerking met de boeren. 
  • Maureen Akinyi Onyango heeft een opleiding afgerond in bedrijfsadministratie. Binnen het bedrijf is zij verantwoordelijk voor alles wat met personeelszaken te maken heeft. 

Het dagelijks management van het bedrijf is de verantwoordelijkheid van General Manager Laban Ayoo, een ervaren projectmanager met een Bachelor in Handel en een MBA in Financiën. Hij werkt samen met een team van 10 medewerkers, bestaande uit de landbouwexperts die de boeren trainen en adviseren en de clusterleiders ondersteunen. 
 

COVID-19 update
Voor KDCL betekende de pandemie een verschuiving van focus die gunstig uitgepakt heeft. In 2019, voor de uitbraak van Covid-19, verliep een belangrijk deel van de verkoop (53%) via exporteur Lagran. Toen door de pandemie de vraag vanuit de exportmarkt drastisch daalde, is KDCL zich direct op de lokale markt gaan richten. Omdat de producten van KDCL worden gezien als noodzakelijke basisproducten zijn zij uitgezonderd van beperkingen. Hierdoor kon KDCL, ondanks strenge maatregelen en lockdowns, de lokale markt bedienen. Zo konden niet alleen de verliezen worden opgevangen die ontstonden door het wegvallen van de export, uiteindelijk is de winst van KDCL in 2020 zelfs met 9,7% gegroeid ten opzichte van 2019. 

BedrijfsnaamKDCL
DirecteurKepha Onyango Sigona
Opgericht2015-04-29
LocatieHoma Bay
SectorAgrarisch
Omzet€204.730
Werknemers11

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 56 mensen bereikt

Over de investering

TypeDirecte
LeningnemerKDCL
Leenbedrag€35.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over KDCL

Totale bezittingen€155.000
Omzet€204.730
Eigen Vermogen / Totaal vermogen84,00%
Liquiditeit450,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.