Benin

Divine Industries 3

Dit bedrijf van een vrouwelijke ondernemer verwerkt verse ananas tot vruchtensap. Dankzij eerdere leningen kon het bedrijf haar productiecapaciteit vergroten. Met deze lening van €15.000 kan Divine extra ananas inkopen om meer sap te produceren, wat extra inkomsten biedt aan 128 ananasboeren.

  • 128 mensen bereikt
Ondernemer

€15.000

Benodigd bedrag

24 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 53 dagen op 18 oktober 2021.
+ 58 mede-investeerders

Over het bedrijf

Divine Industries, een familiebedrijf in het West-Afrikaanse Benin, verwerkt verse ananas tot sap en siroop. Het is in 2012 opgericht door Antoinette Abbey, die het bedrijf nog steeds leidt. Divine biedt vooral werk voor vrouwen, die 80% van het personeel uitmaken. Momenteel heeft het bedrijf 12 werknemers en 13 oproepkrachten in dienst. Klik hier voor een video over het bedrijf.

 

Puur fruitsap

Divine verwerkt momenteel een ton verse ananas per dag. De ananas wordt eerst geschild en schoongemaakt, daarna gekookt tot sap, gepasteuriseerd en tenslotte in flessen gebotteld voor de verkoop. Er wordt niets aan toegevoegd, de sappen van Divine zijn puur. Divine heeft een HACCP certificering, wat betekent dat de productie voldoet aan internationale voedselveiligheidsnormen.

Voor de verkoop richt Divine zich vooral op landen in de regio, waar ananassap erg populair is: ongeveer 75% wordt verkocht in Burkina Faso, 15% in Niger en 10% in Senegal, een nieuwe afzetmarkt voor Divine.

 

Biologische ananas van RéPAB

Divine koopt de ananas in via RéPAB, een coöperatie van 1600 ananasboeren in Benin. RéPAB is in Benin de enige ananasproducent die gecertificeerd is als biologisch. De coöperatie organiseert de inkoop bij de boeren en verkoopt hun ananas aan verwerkingsbedrijven zoals Divine. De boeren krijgen daar een eerlijke prijs voor betaald. Biologisch én fair trade dus! Ook RéPAB vraagt momenteel een lening aan via PlusPlus. Want de vraag naar verse ananas is groot. Met een lening voor werkkapitaal kan de coöperatie daar beter op inspelen.

 

Doel van de lening

Met het werkkapitaal van deze lening kan Divine 8% meer fruit inkopen en de productie van ananassap en -siroop verhogen. Hiervan profiteren 128 boeren, die lid zijn van coöperatie RéPAB, door verbetering van hun inkomsten.

 

Eerdere leningen

Divine Industries ontving eerder al 2 leningen van PlusPlus investeerders. Met die leningen investeerde het bedrijf in de aanschaf van goede machines, waardoor de productie toenam. Hierdoor kan Divine nu meer fruit verwerken tot sap. Met deze huidige lening kan het bedrijf de extra ananassen die ze daarvoor nodig hebben aanschaffen.

 

COVID-19 update

Sinds haar oprichting in 2012 heeft Divine laten zien dat het in staat is om winst te maken met haar bedrijfsmodel. In 2019 produceerde Divine ongeveer 120.000 liter sap, een flinke groei in vergelijking met 2017, toen 90.000 liter sap werd geproduceerd. Door Corona werd de sterke groei van het bedrijf afgeremd. In mei 2020 werden de grenzen gesloten, waardoor de export naar Niger en Burkina Faso stil kwam te liggen.  Nu de grenzen weer open zijn ziet Divine de export weer groeien.

 

Missie en visie

Divine heeft als missie om de belangrijkste producent van biologische ananassap en -siroop te zijn in Benin waarbij lokale boeren een eerlijk inkomen ontvangen en betere toegang hebben tot basisvoorzieningen. Het bedrijf biedt vooral werkgelegenheid aan vrouwen om onafhankelijk te worden en met eigen inkomen voor hun gezinnen te zorgen.

 

Impact

De verwachte impact van deze lening is:

  • Meer inkomsten voor 128 ananasboeren bij wie Divine, via coöperatie RéPAB , voor een eerlijke prijs ananas inkoopt.

 

Management team

Divine Industries is een familiebedrijf, met aan het hoofd oprichtster Antoinette Abbey die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering. Haar dochter en zoon zijn verantwoordelijk voor de marketing en financiën. Samen vormen zij de directie van het bedrijf.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamDivine
DirecteurLeyido Antoinette Abbey
Opgericht2012-01-01
LocatieCotonou
SectorAgrarisch
Omzet€37.647
Werknemers12

De impact van dit project

  • Met deze lening worden 128 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerDivine
Leenbedrag€15.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd24 maanden
TerugbetaaltermijnenHalfjaarlijks
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Divine

Totale bezittingen€136.211
Omzet€37.647
Eigen Vermogen / Totaal vermogen52,87%
Liquiditeit214,00%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Divine Industries 3

Jan Eijgenraam
Bianca de Bree
Jan van Munster
Florette Koning
Jan de Wit
+ nog
58
investeerders