Kenia

Sereni Fries 7

Het gaat goed met aardappelverwerker Sereni Fries. Het bedrijf, dat haar aardappels rechtstreeks inkoopt bij kleinschalige boeren, wil uitbreiden met een lijn diepvriesproducten. Met deze lening van 35.000 euro kan Sereni apparatuur kopen die daarvoor nodig is. En meer aardappels voor verwerking.

  • 2 nieuwe banen
  • 292 mensen bereikt
Ondernemer

€35.000

Benodigd bedrag

18 maanden

Looptijd

Impact lening

100%
Volledig gefinancierd in 58 dagen op 7 april 2022.
+ 76 mede-investeerders

Een groeiende onderneming

Oorspronkelijk werkte Humphry Mburu in de Keniaanse bankwereld, maar het was altijd zijn droom om ondernemer te worden. Een gesprek met een van zijn klanten, die een eigen restaurant had, bracht hem op het idee om de groeiende cateringsector in Kenia te bedienen met verse aardappelproducten. In 2012 begon hij met het opbouwen van zijn onderneming, die in maart 2015 officieel geregistreerd werd als Sereni Fries Ltd.

Van slechts 2 medewerkers bij de start is Sereni Fries inmiddels gegroeid naar 58 werknemers. Het aardappelverwerkingsbedrijf heeft vestigingen in Nairobi, Mombasa en Nakuru. Sereni koopt haar aardappelen direct in bij lokale boeren en verwerkt deze tot aardappelproducten zoals friet of chips. De verse producten worden verkocht aan de horeca en de chips aan de detailhandel in het grootstedelijk gebied van Nairobi, Mombasa en Nakuru. En de markt voor aardappels in Kenia groeit nog steeds.

 

Beter inkomen voor steeds meer boeren

Toen Sereni ruim een jaar geleden haar eerste lening aanvroeg bij PlusPlus kocht het bedrijf de aardappelen in bij 500 kleinschalige boeren in Kenia. Dankzij PlusPlus investeerders is dit aantal inmiddels gegroeid naar 1.332 boeren. In Nkuru heeft het bedrijf een opslagfaciliteit voor 500 ton aardappelen, waar aardappelen na de oogst worden opgeslagen zodat ze het hele jaar door beschikbaar zijn. Voor Sereni betekent dit een stabiele aanvoer van aardappelen het hele jaar door, terwijl het de boeren meer inkomenszekerheid oplevert.

 

Duurzaam verbouwen

Klimaatbestendige landbouw is belangrijk voor Sereni Fries. Op dit moment heeft het bedrijf 8 landbouwkundigen in dienst die de boeren ondersteunen bij de aardappelteelt. Zo worden watertekorten, een groot klimaatrisico, teruggedrongen door inzet van technieken als regenwateropvang, zonne-irrigatie en bodembewerking. Sereni Fries werkt hiervoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Als onderdeel van het CRAFT project heeft Sereni 6 landbouwkundigen in dienst kunnen nemen. De boeren die vanuit dit programma training ontvangen worden vervolgens opgenomen in het inkoopnetwerk van Sereni.

 

Doel van de lening

Sereni Fries wil haar producten uitbreiden met een nieuwe lijn van diepvriesfriet. Met deze lening van EUR 35.000 kan Sereni de aanvullende apparatuur die daarvoor nodig is aanschaffen. Ook kunnen ze dan meer aardappels inkopen voor verwerking tot diepvriesfriet.

 

Eerdere leningen via PlusPlus

Sereni Fries was het eerste project op PlusPlus en heeft het afgelopen jaar inmiddels zes leningen ontvangen van investeerders. En met succes, want tot nu toe heeft het bedrijf al deze leningen keurig volgens planning terugbetaald. In een interview vertelt Humphrey hoe PlusPlus’ investeerders zorgden voor continuïteit in een onzekere tijd en het bedrijf zelfs kon groeien. Dankzij deze leningen groeide het aantal werknemers van 49 naar 69, en het aantal boeren waar Sereni bij inkoopt is van 500 opgelopen naar 1.332 boeren, die nu meer inkomsten hebben. Ook kon Sereni de salarissen van haar werknemers met 15% verhogen.

 

Missie & visie

Sereni wil de belangrijkste leverancier worden van kwalitatief hoogwaardige en verse aardappelproducten in Kenia tegen een goede prijs.

 

Impact

Dankzij deze lening:

  • Kan Sereni Fries meer aardappels inkopen bij 292 extra boeren die hierdoor een beter inkomen krijgen.
  • Deze boeren worden door Sereni getraind in betere landbouwtechnieken, waardoor hun oogst toeneemt.
  • Ook ontstaan er 2 nieuwe banen.

 

Management team

Humphrey Mburu is de oprichter en algemeen directeur van Sereni Fries. Hij bezit 60% van de onderneming. Voordat hij Sereni Fries oprichtte heeft hij 6 jaar als operationeel manager bij de Finabank gewerkt. Zijn broer Eric Mburu bezit als investeerder 40% van de onderneming.

Edwin Kosgei is operationeel manager bij Sereni Fries. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop van de aardappelen en de kwaliteitscontroles. Hiervoor was hij werkzaam als consultant verzekeringen en financiering bij Mediheal Group of Hospitals, de grootste gezondheidsinstelling van Oost-Afrika.

Jecita Warigia Wariu is sinds 2019 werkzaam als algemeen manager bij Sereni Fries. Zij is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de chips bedrijfstak. Jecita heeft biotechnologie gestudeerd en was werkzaam als shift manager bij Kenya Wine Agencies, de grootste wijndistributeur van Kenia.  

Johnson Mutua Kananda is verantwoordelijk voor marketing en verkoop, waaronder het ontwikkelen van en marketingstrategie voor de chips bedrijfstak. Hij werkte voorheen als sales manager bij Tropical Heat Limited en is bezig met een MBA in marketing.

 

Zie ook de website: http://www.serenifries.co.ke/

 

COVID-19 update

Door de coronapandemie was de vraag naar producten afgenomen omdat de horeca tijdelijk gesloten was. Inmiddels is de horeca weer open en is de verkoop van verse aardappelproducten weer op het oude niveau. De verkoop van chips via de detailhandel neemt sinds september ook weer toe.

 

Directe lening

Dit is een directe lening aan een bedrijf. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met de hoogte van een investering in dit project. Laat je hier informeren over de risico’s van een investering.

 

Beschikbare documenten

Informatiedocument uitgevende instelling (NL)

 

BedrijfsnaamSereni Fries
DirecteurHumphrey Mburu
Opgericht2015-01-01
LocatieNairobi
SectorAgrarisch
Omzet€578.989
Werknemers69

De impact van dit project

  • Met deze investering worden 2 banen gecreëerd
  • Met deze lening worden 292 mensen bereikt

Over de investering

TypeImpact
OndernemerSereni Fries
Leenbedrag€35.000
Rente op jaarbasis0,00%
Looptijd18 maanden
Terugbetaaltermijnen6 maanden
ValutaEUR
Algemene voorwaardenBekijk

Over Sereni Fries

Totale bezittingen€385.909
Omzet€705.513
Eigen Vermogen / Totaal vermogen41,00%
Liquiditeit157,29%

Over de risico's

Lees meer over de risico's.

Wij lenen al uit aan Sereni Fries 7

Jan de Wit
Jos Schreur
Joop Singeling
Joost Beenker
Ron van Eijk
+ nog
76
investeerders